0

Áttétes hasnyálmirigy daganat

A hasnyálmirigy betegségei nagyon alattomosak, hisz csak nagyon későn okoznak kellemetlen tüneteket. Az áttétes hasnyálmirigy daganat is ilyen. Az esetek nagy részében mikor felfedeződik a daganat, akkor már nem operálható, és legtöbb esetben már a májon és a gyomron is vannak áttétek.

Az áttétes hasnyálmirigy daganat hazánkban az ötödik daganatos megbetegedés, mely a legtöbb halált okozza. Ez tulajdonítható a késői felismerésnek, illetve annak, hogy a szerteágazó érrendszernek köszönhetően nagyon gyorsan áttétek alakulnak ki a májon, tüdőn, de nem ritka a koponyán vagy végtagokban kialakuló daganat sem. Az esetek nagy százalékában csak szövettani vizsgálat deríti ki, hogy rosszindulatú daganatról van szó. És ilyenkor már nem tudják műteni.

Áttétes hasnyálmirigy daganat

Áttétes hasnyálmirigy daganat

Hogy pontosan miért alakul ki az áttétes hasnyálmirigy daganat, az orvosok még nem tudják konkrétan, de azt már felfedezték, hogy a kóros alkoholfogyasztás és a nagymértékű cigarettázás elősegítheti annak kialakulását. Megelőzésképpen jelen pillanatban csak annyit tudnak ajánlani, hogy ezt a két élvezeti cikket hagyjuk ki az életünkből.

Az áttétes hasnyálmirigy daganat lassan alakul ki, és nagyon sokáig tünetmentesen rejtőzködik a szervezetben. Ok lehet az aggodalomra a köldök környéki fájdalom, valamint a gyors fogyás. Azonban ezek nem tipikus tünetek, inkább csak arra adnak okot, hogy vizsgálatra menjen az ember. Előrehaladott stádiumban a hasnyálmirigy daganat nem gyógyítható.

  
Iktatva: Hasnyálmirigyrák Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024