Hírek vércukorszint és Hasnyálmirigy témában

Hasnyálmirigy, vércukorszint

Hasnyálmirigy, vércukorszint

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődik az inzulin. Amikor eszünk, rövid idő elteltével megnő a szervezet vércukorszintje. Ilyenkor ezek a sejtek érzékelik a változást, és ennek következtében megnő az inzulintermelés, ezzel egyenes arányban pedig csökken a vércukorszint, hisz a szervezetünk felszívja a szőlőcukrot. A hasnyálmirigynek tehát fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában… Tovább: Hasnyálmirigy, vércukorszint»

Mesterséges hasnyálmirigy

Mesterséges hasnyálmirigy

Amennyiben a hasnyálmirigy működésében zavar lépik fel, vagy az endokrin vagy az exokrin funkcióját nem tudja megfelelően ellátni. A mirigy külső elválasztású (exokrin) része a hasnyálat álltja elő, emésztőenzimekkel segítvén a szervezetbe jutó táplálék lebontását. A belső elválasztású rész a cukorháztartás szabályozását látja el, olyan hormonok előállításával, amelyek csökkentik (inzulin)… Tovább: Mesterséges hasnyálmirigy»

Hasnyálmirigy inzulin túltermelés

Hasnyálmirigy inzulin túltermelés

A Langerhans-szigetekben termelődik az inzulin, amely elősegíti a glükóz bejutását a sejtekbe. Amint a sejtek felveszik és használják a glükózt, a vércukorszint csökken. A glukagon nevű hormon a sejtek glükóz felvételét gátolja, így ellentétes irányban befolyásolja a vércukorszintet. A 2-es típusú cukorbetegség esetében a sejtek „nem veszik figyelembe” az inzulin… Tovább: Hasnyálmirigy inzulin túltermelés»

Hasnyálmirigy működése

Hasnyálmirigy működése

A hasnyálmirigy működése két irányból is fontos a szervezetnek. Egyrészt a külső elválasztású mirigyes állomány által termelt emésztőenzimek, másrészt a szigetsejtek által kiválasztott, a cukorháztartást ellenőrző és irányító hormonok révén. A mirigyek a kis csatornácskákba ürítik az enzimeket, onnan a fő kivezető csőbe, majd a közös epevezetéken keresztül a nyombélbe… Tovább: Hasnyálmirigy működése»

Hasnyálmirigy 2024