Hírek transzplantáció és Hasnyálmirigy témában

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Az 1-es típusú – vagy inzulinfüggő – cukorbetegség a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben fellelhető inzulin hormontermelő sejtek elhalása következtében alakul ki. Az inzulin hormon a vércukorszint csökkentésében játszik szerepet. Hiányában kórosan magas szintre emelkedik a vércukorszint, felborul a cukorháztartás egyensúlya. Ilyenkor sürgősen és rendszeresen inzulinpótlásra van szükség. A hasnyálmirigy szigetsejt átültetés segítségével… Tovább: Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés»

Hasnyálmirigy átültetés

Hasnyálmirigy átültetés

A világszerte több millió embert érintő 1-es típusú cukorbetegségnek nagyon sok szövődménye van. Több szerv működésében is zavar lépik fel a cukorbetegség következtében, az élet minősége romlik, az élettartam csökken. A betegség gyógyítására a hasnyálmirigy átültetés a megoldás. A műtéti beavatkozást azonban csak abban az esetben végzik el, ha már… Tovább: Hasnyálmirigy átültetés»

Hasnyálmirigy beültetés

Hasnyálmirigy beültetés

Noha furcsának tűnhet, mégis napjainkban a hasnyálmirigy beültetés olyannyira gyakori, hogy szinte már rutineljárásnak számít orvosi körökben. A hasnyálmirigy szervezetünkben két fontos funkciót lát el: előállítja szervezetünk számára azokat az emésztőenzimeket, melyek lehetővé teszik a tápanyagok lebomlását és beépülését testünkbe, valamint előállítja azt az inzulinmennyiséget, amely a szervezet cukor- és… Tovább: Hasnyálmirigy beültetés»

Hasnyálmirigy 2024