Hírek táplálkozás és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése nem túl bonyolult, mégis nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk szempontjából. Felépítését tekintve a hasnyálmirigy mirigyekből és szigetsejtekből épül fel. A mirigyek termelik az emésztőenzimeket, a szigetsejtek pedig a hormonokat, pontosabban az inzulint, a glukagont és a szomatosztatint. A hasnyálmirigy felépítését és működését vizsgálva még… Tovább: A hasnyálmirigy felépítése és működése»

Hasnyálmirigy gyulladásos beteg diétája

Hasnyálmirigy gyulladásos beteg diétája

Az egészséges táplálkozás nemcsak a beteg szervezetnek fontos, hanem az egészségesnek is. A hasnyálmirigy gyulladásos beteg diétáját lényeges, hogy szakember állítsa össze, függetlenül attól, hogy a betegek is érzik, hogy mi az, amitől jobban vagy rosszabbul vannak. A jól összeállított diéta nemcsak kordában tartja a gyulladást, de segít abban is,… Tovább: Hasnyálmirigy gyulladásos beteg diétája»

Hasnyálmirigy betegek étrendje

Hasnyálmirigy betegek étrendje

Fontos lenne mindenkiben tudatosítani, hogy egészségesen nemcsak akkor kell táplálkozni, ha már baj van, hanem megelőzésképpen is. A hasnyálmirigy betegek étrendje is tulajdonképpen az egészséges táplálkozás alapjait összegezi. A legfontosabb a mértékletesség, gyulladás esetén pedig lényeges a „sokszor keveset” elv betartása. Fontos, hogy a hasnyálmirigy betegek étrendje ne tartalmazzon sok… Tovább: Hasnyálmirigy betegek étrendje»

Hasnyálmirigy beteg diétája

Hasnyálmirigy beteg diétája

Az emésztésben fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy, amely egy külső és belső elválasztású mirigy. Az endokrin (belső) elválasztás során hormonokat termel, például inzulint, míg az exokrin (külső) elválasztás során olyan emésztőenzimeket, melyek lebontják a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat. A hasnyálmirigy beteg diétáját akkor állítják össze, amikor a külső elválasztásnál valami… Tovább: Hasnyálmirigy beteg diétája»

Hasnyálmirigy 2024