Hírek inzulintermelés és Hasnyálmirigy témában

Hasnyálmirigy vezeték elzáródás

Hasnyálmirigy vezeték elzáródás

A hasnyálmirigy vezeték elzáródása általában akut hasnyálmirigy gyulladást okoz. A hasnyálmirigy legfőbb feladata, mind tudjuk, az inzulintermelés és az emésztőenzimek termelése. Az emésztőenzimekből álló hasnyálmirigy váladéknak a hasnyálmirigy vezetéken keresztül el kell jutnia a nyombélbe, ahol elvégzi a feladatát, a cukrok, szénhidrátok, zsírok lebontását, de ha a vezeték elzáródik, és… Tovább: Hasnyálmirigy vezeték elzáródás»

Hasnyálmirigy, vércukorszint

Hasnyálmirigy, vércukorszint

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődik az inzulin. Amikor eszünk, rövid idő elteltével megnő a szervezet vércukorszintje. Ilyenkor ezek a sejtek érzékelik a változást, és ennek következtében megnő az inzulintermelés, ezzel egyenes arányban pedig csökken a vércukorszint, hisz a szervezetünk felszívja a szőlőcukrot. A hasnyálmirigynek tehát fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában… Tovább: Hasnyálmirigy, vércukorszint»

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Az 1-es típusú – vagy inzulinfüggő – cukorbetegség a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben fellelhető inzulin hormontermelő sejtek elhalása következtében alakul ki. Az inzulin hormon a vércukorszint csökkentésében játszik szerepet. Hiányában kórosan magas szintre emelkedik a vércukorszint, felborul a cukorháztartás egyensúlya. Ilyenkor sürgősen és rendszeresen inzulinpótlásra van szükség. A hasnyálmirigy szigetsejt átültetés segítségével… Tovább: Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés»

A hasnyálmirigy csökkent működése

A hasnyálmirigy csökkent működése

A hasnyálmirigy legfontosabb szerepe az inzulintermelés. Ha a hasnyálmirigy csökkent működésről árulkodik, valószínűleg cukorbetegség alakul ki. A hasnyálmirigynek fontos szerepe van a szervezet működésében, többek közt az emésztésben is. A hasnyálmirigy csökkent működése emésztési zavarokhoz vezet. A táplálék a hasnyálmirigy által termelt emésztőnedvek segítségével bomlik le, melynek hiányában az emésztés… Tovább: A hasnyálmirigy csökkent működése»

Hasnyálmirigy atrophia

Hasnyálmirigy atrophia

Az atrophia az orvostudományban használatos szakkifejezés, mely az egyes szervek vagy akár az egész szervezet sorvadását vagy hiányos fejlődését jelenti. Ebből kifolyólag tehát a hasnyálmirigy atrophia a hasnyálmirigy sorvadására és leépülésére vonatkozik. A hasnyálmirigy atrophia egy egyszerű CT-vizsgálattal is kimutatható, szabad szemmel is látható a CT képeken, hogyha ez az… Tovább: Hasnyálmirigy atrophia»

A hasnyálmirigy és a cukorbetegség kapcsolata

A hasnyálmirigy és a cukorbetegség kapcsolata

A hasnyálmirigy és a cukorbetegség közelebb állnak egymáshoz, mint gondolnánk, ugyanis a cukorbetegség akkor alakul ki, amikor nem termelődik elég inzulin a szervezetben. Az inzulint a hasnyálmirigyben található sejtek termelik, s ha ez a termelés nem állít elő elég inzulint a szervezet számára, kialakul a diabétesz. Az inzulin elengedhetetlen ahhoz,… Tovább: A hasnyálmirigy és a cukorbetegség kapcsolata»

Hasnyálmirigy 2024