Hírek cukorbetegség és Hasnyálmirigy témában

Hasnyálmirigy, vércukorszint

Hasnyálmirigy, vércukorszint

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődik az inzulin. Amikor eszünk, rövid idő elteltével megnő a szervezet vércukorszintje. Ilyenkor ezek a sejtek érzékelik a változást, és ennek következtében megnő az inzulintermelés, ezzel egyenes arányban pedig csökken a vércukorszint, hisz a szervezetünk felszívja a szőlőcukrot. A hasnyálmirigynek tehát fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában… Tovább: Hasnyálmirigy, vércukorszint»

Amikor a hasnyálmirigy nem működik

Amikor a hasnyálmirigy nem működik

A hasnyálmirigy olyan létfontosságú szerv, amelynek működése elengedhetetlen a különböző tápanyagok (fehérjék, lipidek, vitaminok, zsírok stb.) lebontásához, valamint a vércukorszint megfelelő szinten tartásához. Ha a hasnyálmirigy nem működik, először emésztési zavarok lépnek fel cukorbetegség kíséretében, majd súlyosabb problémák is megjelennek. A hasnyálmirigy működésének leállása egy folyamat eredménye, mely folyamat első… Tovább: Amikor a hasnyálmirigy nem működik»

Hasnyálmirigy túlműködés

Hasnyálmirigy túlműködés

A hasnyálmirigy fehéres-rózsaszínű, falevél alakú szervünk a hasüreg hátsó falán helyezkedik el. Feladata, hogy elválassza az emésztőenzimeket, emellett az inzulin és glükagon is itt termelődik, ami igen fontos a szervezet cukoregyensúlyához. Ha a hasnyálmirigy túlműködik, emésztési problémák léphetnek fel, ráadásul cukorbetegség is kialakulhat, ami sajnos visszafordíthatatlan károkat okoz. A hasnyálmirigy… Tovább: Hasnyálmirigy túlműködés»

A hasnyálmirigy inzulin termelése

A hasnyálmirigy inzulin termelése

Az 1920-as években a cukorbetegség halálos betegségnek számított. Ekkor kezdtek kutyákon kísérletezni, mely kísérletnek köszönhetően tudták kifejleszteni az inzulint. A kutyákból kioperálták a hasnyálmirigyet, és rövid időn belül a kutyáknál a cukorbetegség tüneteit fedezték fel. Ezután a hasnyálmirigyből vett anyagot befecskendezték, és az állapotuk rögtön javult. Ez azt bizonyítja, hogy… Tovább: A hasnyálmirigy inzulin termelése»

A hasnyálmirigy mérete

A hasnyálmirigy mérete

A hasnyálmirigy optimális mérete 15-25 cm hosszú, 6 cm magas és 2 cm vastag. Ha a hasnyálmirigy mérete megváltozik, az betegségre utalhat. A leggyakoribb elváltozást az 1-es típusú cukorbetegség okozza, hisz a hasnyálmirigynek van nagy szerepe az inzulin termelésében. Ebben az esetben gyógyszeres kezelés javasolt, viszont a hasnyálmirigy gyulladás is… Tovább: A hasnyálmirigy mérete»

Mesterséges hasnyálmirigy

Mesterséges hasnyálmirigy

Amennyiben a hasnyálmirigy működésében zavar lépik fel, vagy az endokrin vagy az exokrin funkcióját nem tudja megfelelően ellátni. A mirigy külső elválasztású (exokrin) része a hasnyálat álltja elő, emésztőenzimekkel segítvén a szervezetbe jutó táplálék lebontását. A belső elválasztású rész a cukorháztartás szabályozását látja el, olyan hormonok előállításával, amelyek csökkentik (inzulin)… Tovább: Mesterséges hasnyálmirigy»

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Az 1-es típusú – vagy inzulinfüggő – cukorbetegség a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben fellelhető inzulin hormontermelő sejtek elhalása következtében alakul ki. Az inzulin hormon a vércukorszint csökkentésében játszik szerepet. Hiányában kórosan magas szintre emelkedik a vércukorszint, felborul a cukorháztartás egyensúlya. Ilyenkor sürgősen és rendszeresen inzulinpótlásra van szükség. A hasnyálmirigy szigetsejt átültetés segítségével… Tovább: Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés»

A hasnyálmirigy és a cukorbetegség kapcsolata

A hasnyálmirigy és a cukorbetegség kapcsolata

A hasnyálmirigy és a cukorbetegség közelebb állnak egymáshoz, mint gondolnánk, ugyanis a cukorbetegség akkor alakul ki, amikor nem termelődik elég inzulin a szervezetben. Az inzulint a hasnyálmirigyben található sejtek termelik, s ha ez a termelés nem állít elő elég inzulint a szervezet számára, kialakul a diabétesz. Az inzulin elengedhetetlen ahhoz,… Tovább: A hasnyálmirigy és a cukorbetegség kapcsolata»

Hasnyálmirigy 2024