Hírek betegségek és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy alkohol hatására begyulladhat

A hasnyálmirigy alkohol hatására begyulladhat

A hasnyálmirigy igen kicsi, mégis létfontosságú szervünk. Szerepe van a külső és a belső elválasztásban is. Funkcióihoz tartozik többek között, hogy olyan emésztőnedveket állít elő, melyek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontásához szükséges enzimeket termelnek. A hasnyálmirigy, alkohol hatására bizony gyakran megbetegszik, mely kihat egész szervezetünkre. A hasnyálmirigy alkohol hatására… Tovább: A hasnyálmirigy alkohol hatására begyulladhat»

A hasnyálmirigy váladéka

A hasnyálmirigy váladéka

A hasnyálmirigy váladékának igencsak fontos szerepe van abban, hogy az emésztés teljes legyen. A hasnyálmirigy felelős az emésztőenzimek termeléséért, ami később lebontja a zsírokat, a cukrot és a szénhidrátokat. Ezek az enzimek nagyon hatékonyak, és ezt tartalmazza a hasnyálmirigy váladék is. A hasnyálmirigy váladékban emésztőenzimek és egy olyan anyag van,… Tovább: A hasnyálmirigy váladéka»

Hasnyálmirigy, vérvétel

Hasnyálmirigy, vérvétel

A hasnyálmirigy gyulladásnak több típusa is van, akut és heveny formájában is kialakulhat, de a legtöbb esetben kezelés hatására nyomtalanul meggyógyul. Amikor hasnyálmirigy gyulladás lép fel, legtöbbször ez a hasnyálmirigy csökkent működését okozza. Ilyenkor leesik az inzulinszint és megnövekszik a vércukorszint, így amikor hasnyálmiriggyel kapcsolatos betegségről van szó, mindenképp szükséges… Tovább: Hasnyálmirigy, vérvétel»

Hasnyálmirigy hátfájás tünettel?

Hasnyálmirigy hátfájás tünettel?

A hasnyálmirigy gyulladás nagyon gyakori betegség, mely általában gyógyszeres vagy kórházi kezelés után elmúlik, de lehet életveszélyes is. A hasnyálmirigy megbetegedéseket nagyon sok probléma okozhatja, ilyenek az alkohol, a túlzott zsírfogyasztás, dohányzás és a káros életmód. Tünetei lehetnek intenzívek, de akár tompa fájdalmat is érezhetünk az első fázisban. A hasnyálmirigy… Tovább: Hasnyálmirigy hátfájás tünettel?»

Komoly dolog a hasnyálmirigy probléma?

Komoly dolog a hasnyálmirigy probléma?

A hasnyálmirigy probléma – valamilyen szinten – a lakosság széles rétegeit érinti. Úgy az endokrin, mint az exokrin működésben léphetnek fel kisebb-nagyobb zavarok. Az előbbi esetben az inzulin, a glukagon vagy a szomatosztatin termelés válik elégtelenné vagy túlzottá, az utóbbi estben a lipáz, amiláz és tripszin nevű emésztőenzimek előállításában lépnek… Tovább: Komoly dolog a hasnyálmirigy probléma?»

Hasnyálmirigy amiláz

Hasnyálmirigy amiláz

A hasnyálmirigy amiláz egy olyan emésztőenzim család, amely megtalálható a növényekben és az állatokban is, s feladata, hogy a szervezetbe került keményítőket cukrokká bontsa le, amely ilyen formában fel tud szívódni a szervezetben. Az amiláz az emberi szervezetben a hasnyálban és a nyálban fordul elő. Jelenlétét nap mint nap tapasztaljuk,… Tovább: Hasnyálmirigy amiláz»

Hasnyálmirigy 2024