Cikkek a(z) Műtét és Hasnyálmirigy kategóriából

A hasnyálmirigy műtét szükségessé válhat a mirigyben kialakult ciszták eltávolítása vagy gyulladás esetén az elhalt részek kimetszése végett. Ugyanakkor a hasnyálmirigy műtét a szerv daganatos megbetegedése esetén is alkalmazható. Az orvos dönthet úgy, hogy a mirigyet teljesen eltávolítja, vagy úgy is, hogy csak a rákos sejteket tartalmazó részeket metszi ki.

A hasnyálmirigy átültetés ára

A hasnyálmirigy átültetés ára

A hasnyálmirigy egy külső és belső elválasztású mirigyként egyaránt működő szervünk. Külső elválasztású mirigyként emésztőenzimeket, belső elválasztásúként pedig létfontosságú hormonokat termel. Sajnos az idősebb korosztály, illetve a dohányzók és gyakori koffein- valamint alkoholfogyasztók körében nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen rossz irányú elváltozás lép fel e szervet illetően. Ilyenkor, ha még… Tovább: A hasnyálmirigy átültetés ára»

Hasnyálmirigy operáció

Hasnyálmirigy operáció

Hasnyálmirigy operáció abban az esetben szükséges, ha a beteg akut nekrotizáló hasnyálmirigy gyulladásban szenved. A nekrotizáló hasnyálmirigy gyulladás sejtelhalással jár, ennek tulajdonképpeni oka a hasnyálmirigy-vezeték elzáródása, amely során az enzimek aktiválódnak a hasnyálmirigyen belül, illetve a hasnyálmirigy vezetéken kívül. Ilyenkor heves fájdalom lép fel a szegycsont alatti vonalban, a felhas… Tovább: Hasnyálmirigy operáció»

Mi a teendő hasnyálmirigy műtét után?

Mi a teendő hasnyálmirigy műtét után?

Hasnyálmirigy műtétet általában akkor végeznek, ha rákot, cisztát vagy elzáródást észlelnek, amely gyulladáshoz vezethet. Hasnyálmirigy gyulladás közben, a hasnyálmirigy által termelt enzimek ott helyben aktiválódnak, és mivel a szerepük a zsírok, cukrok és szénhidrátok lebontása, elkezdik lebontani a hasnyálmirigy sejtjeit is. Ezért ha ilyen esetekkel állunk szemben, a műtéti beavatkozás… Tovább: Mi a teendő hasnyálmirigy műtét után?»

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Az 1-es típusú – vagy inzulinfüggő – cukorbetegség a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben fellelhető inzulin hormontermelő sejtek elhalása következtében alakul ki. Az inzulin hormon a vércukorszint csökkentésében játszik szerepet. Hiányában kórosan magas szintre emelkedik a vércukorszint, felborul a cukorháztartás egyensúlya. Ilyenkor sürgősen és rendszeresen inzulinpótlásra van szükség. A hasnyálmirigy szigetsejt átültetés segítségével… Tovább: Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés»

Hasnyálmirigy átültetés

Hasnyálmirigy átültetés

A világszerte több millió embert érintő 1-es típusú cukorbetegségnek nagyon sok szövődménye van. Több szerv működésében is zavar lépik fel a cukorbetegség következtében, az élet minősége romlik, az élettartam csökken. A betegség gyógyítására a hasnyálmirigy átültetés a megoldás. A műtéti beavatkozást azonban csak abban az esetben végzik el, ha már… Tovább: Hasnyálmirigy átültetés»

Hasnyálmirigy biopszia

Hasnyálmirigy biopszia

A biopszia görög eredetű kifejezés, mely a bios = élet, valamint az opsy = megjelenés részekből tevődik össze. Orvosi körökben használatos kifejezésről beszélhetünk a biopszia kapcsán, mely egy olyan eljárást jelöl, amely során a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el vizsgálat céljából. Ezeket a sejteket vagy szöveteket aztán mikroszkóp alatt… Tovább: Hasnyálmirigy biopszia»

Hasnyálmirigy beültetés

Hasnyálmirigy beültetés

Noha furcsának tűnhet, mégis napjainkban a hasnyálmirigy beültetés olyannyira gyakori, hogy szinte már rutineljárásnak számít orvosi körökben. A hasnyálmirigy szervezetünkben két fontos funkciót lát el: előállítja szervezetünk számára azokat az emésztőenzimeket, melyek lehetővé teszik a tápanyagok lebomlását és beépülését testünkbe, valamint előállítja azt az inzulinmennyiséget, amely a szervezet cukor- és… Tovább: Hasnyálmirigy beültetés»

Hogyan történik a hasnyálmirigy eltávolítása?

Hogyan történik a hasnyálmirigy eltávolítása?

A hasnyálmirigy eltávolítása legtöbb esetben a hasnyálmirigy daganatos megbetegedései miatt válik szükségessé, amikor a tumor már akkorára fejlődött, hogy önmagában, a hasnyálmirigytől függetlenül nem lehetne leválasztani. Az ilyen műtéti beavatkozásokat érzéstelenítéssel és altatással végzik. Vágást ejtenek a hasfalon, melyen keresztül eltávolítják a hasnyálmirigyet, a patkóbelet és a gyomor egy kisebb… Tovább: Hogyan történik a hasnyálmirigy eltávolítása?»

Hasnyálmirigy műtét

Hasnyálmirigy műtét

A hasnyálmirigy műtét a szerv gyulladása után válhat szükségessé, különösen ha a gyulladás alatt a mirigy felülfertőződik, vagy szövődmény alakul ki. Ezen esetekben a műtéti beavatkozásra a betegség kialakulásától számított 3-4 hét után kerül sor. Amennyiben a gyulladás után álciszták (pszeudóciszták – olyan ciszták, amelyeknek nincs saját hámbélésük, és a… Tovább: Hasnyálmirigy műtét»

Műtéti beavatkozás hasnyálmirigy megbetegedés esetén

Műtéti beavatkozás hasnyálmirigy megbetegedés esetén

A hasnyálmirigy műtét a szervben kialakult ciszták, álciszták, elhalt vagy elrákosodott szövetek vagy az egész mirigy eltávolítására irányul. Sok esetben az epekövesség – az epevezeték elzáródása – okozza a mirigy gyulladását, így az epekő eltávolítása és az epevezeték szabaddá tétele megoldhatja a problémát. Mivel a mirigy által termelt emésztőenzimek a… Tovább: Műtéti beavatkozás hasnyálmirigy megbetegedés esetén»

Oldal 1 - 212
Hasnyálmirigy 2024