Hírek mirigy és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése nem túl bonyolult, mégis nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk szempontjából. Felépítését tekintve a hasnyálmirigy mirigyekből és szigetsejtekből épül fel. A mirigyek termelik az emésztőenzimeket, a szigetsejtek pedig a hormonokat, pontosabban az inzulint, a glukagont és a szomatosztatint. A hasnyálmirigy felépítését és működését vizsgálva még… Tovább: A hasnyálmirigy felépítése és működése»

A hasnyálmirigy, lép és gyomor kapcsolata

A hasnyálmirigy, lép és gyomor kapcsolata

A hasnyálmirigy, latin nevén pancreas, olyan külső (exokrin) elválasztású mirigy, amely egyben belső (endokrin) elválasztású is. Külső elválasztású mirigy mivoltából adódóan a pancreas az általa termelt hasnyálmirigy nedv segítségével azokat a tápanyagokat bontja le, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez (fehérjék, vitaminok, lipidek stb.). Belső elválasztású mirigy tulajdonságából fakadóan a hasnyálmirigy számos… Tovább: A hasnyálmirigy, lép és gyomor kapcsolata»

A hasnyálmirigy felépítése

A hasnyálmirigy felépítése

A hasnyálmirigy minden gerincesben – tehát nem csak az emberekben – megtalálható külső elválasztású mirigy. A hasnyálmirigy felépítése alapjában véve két szövettípusból áll: az emésztőenzimeket termelő mirigyekből, valamint a hormonokat előállító szigetsejtekből. A hasnyálmirigy vagy pancreas a hasüreg felső részében, a második ágyéki csigolya magasságában, a patkóbél homorulatában helyezkedik el…. Tovább: A hasnyálmirigy felépítése»

A hasnyálmirigy ciszta leszívása

A hasnyálmirigy ciszta leszívása

Amennyiben a hasnyálmirigy ciszta jóindulatú, nem jár semmiféle következménnyel, problémával, viszont érdemes eltávolítani azért, hogy ha növekedik, ne sérüljenek a környezetében lévő szervek. A hasnyálmirigy ciszta tulajdonképpen egy vízzel tele burok, mirigy, amelyet ha eltávolítanak, nyoma sem marad. A hasnyálmirigy ciszta leszívása után a beteg észlelhet hasfájást, görcsöket, emésztési problémákat…. Tovább: A hasnyálmirigy ciszta leszívása»

A hasnyálmirigy ciszta tünetei

A hasnyálmirigy ciszta tünetei

A ciszta általában nem jelent problémát, nem életveszélyes. Egy vízzel tele mirigy, amit ha eltávolítanak, semmi baj nem érhet bennünket. Általában a ciszta diagnosztizálásakor mintát vesznek, és így kiderül, hogy jó indulatú vagy rákos megbetegedésről van szó. Amennyiben a hasnyálmirigy ciszta tünetei feltűnőek, akkor rosszindulatú daganat húzódik meg mögötte, és… Tovább: A hasnyálmirigy ciszta tünetei»

A hasnyálmirigy élettana

A hasnyálmirigy élettana

A hasnyálmirigy élettanát vizsgálva fontos tudnunk, hogy külső elválasztású mirigyről van szó, melynek szigetei belső elválasztásúak. A hasnyálmirigy tehát külső és belső elválasztású mirigy egyben. A külső elválasztás során két sejttípust termel, melyek a külső elválasztásért felelősek: a centroacinaris sejteket és a basophil sejteket. A belső elválasztás során pedig alfa,… Tovább: A hasnyálmirigy élettana»

Hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigyrák

A hasnyálmirigyrák az egyik legveszélyesebb, legalattomosabb és nehezen diagnosztizálható ráktípus. E kettős elválasztású mirigynek a gyulladása is komoly betegség, mivel annak működési zavara kihat az egész szervezetre. Ugyanakkor ha daganat képződik a szervben, akkor legtöbbször a visszafordíthatatlan elváltozások részben vagy teljesen működésképtelenné tehetik a mirigyet. A belső elválasztású – endokrin… Tovább: Hasnyálmirigyrák»

A hasnyálmirigy leírása

A hasnyálmirigy leírása

A hasnyálmirigy a hasüregben, a gyomor mögött, a II. ágyéki csigolya magasságában elhelyezkedő kettős elválasztású mirigy.  Három részből áll, beszélünk farok, test és fejrészről. A fejrész a patkóbél homorulatában nyugszik. Méreteit tekintve a mirigy egy hosszúkás lapos szerv, 2-3 cm széles, 12-25 cm hosszú, és a magassága 2-6 cm –… Tovább: A hasnyálmirigy leírása»

Hasnyálmirigy 2024