Hírek szerv és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy erősítése

A hasnyálmirigy erősítése

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy minden fő és járulékos szervünk megfelelően végezze el feladatát, zökkenőmentesen működjön. Ha valamelyik szervünk nem működik megfelelően, az kihathat más szervünk működésére is. Fontos feladatunk, hogy karban tartsuk és erősítsük szerveinket, mielőtt bekövetkezik a baj és megbetegedünk. A hasnyálmirigy sok feladatot teljesít, amelynek hiányát keserves… Tovább: A hasnyálmirigy erősítése»

A hasnyálmirigy átültetés ára

A hasnyálmirigy átültetés ára

A hasnyálmirigy egy külső és belső elválasztású mirigyként egyaránt működő szervünk. Külső elválasztású mirigyként emésztőenzimeket, belső elválasztásúként pedig létfontosságú hormonokat termel. Sajnos az idősebb korosztály, illetve a dohányzók és gyakori koffein- valamint alkoholfogyasztók körében nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen rossz irányú elváltozás lép fel e szervet illetően. Ilyenkor, ha még… Tovább: A hasnyálmirigy átültetés ára»

A hasnyálmirigy feladatai

A hasnyálmirigy feladatai

A hasnyálmirigy egy igen kis szerv a hasüregben, működése mégis elengedhetetlenül fontos szervezetünk számára. Mind külső, mind belső elválasztású mirigyként funkcionál. A hasnyálmirigy feladatai közé tartozik, külső elválasztású mirigyként a táplálék feldolgozása és lebontása. A benne lévő enzim a fehérjéket, cukrokat és zsírokat bontja le. Belső elválasztású funkcióját tekintve viszont… Tovább: A hasnyálmirigy feladatai»

A hasnyálmirigy alfa sejtek fontos funkciót töltenek be

A hasnyálmirigy alfa sejtek fontos funkciót töltenek be

A hasnyálmirigy amilyen kicsi, épp olyan létfontosságú szervünk. Elhelyezkedését tekintve a hasüreg hátsó falán, az L2-es csigolya magasságában található. A hasnyálmirigyben találhatóak meg a Langerhans-szigetek, melyek fő funkciója, hogy belső elválasztású hormonokat termelnek. A hasnyálmirigy alfa sejtjei glukagon hormont termelnek, míg béta sejtjei az inzulin termeléséért felelősek. A hasnyálmirigy alfa… Tovább: A hasnyálmirigy alfa sejtek fontos funkciót töltenek be»

A hasnyálmirigy alkohol hatására begyulladhat

A hasnyálmirigy alkohol hatására begyulladhat

A hasnyálmirigy igen kicsi, mégis létfontosságú szervünk. Szerepe van a külső és a belső elválasztásban is. Funkcióihoz tartozik többek között, hogy olyan emésztőnedveket állít elő, melyek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontásához szükséges enzimeket termelnek. A hasnyálmirigy, alkohol hatására bizony gyakran megbetegszik, mely kihat egész szervezetünkre. A hasnyálmirigy alkohol hatására… Tovább: A hasnyálmirigy alkohol hatására begyulladhat»

Hasnyálmirigy 2024