Hírek hormonok és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy funkciói

A hasnyálmirigy funkciói

A hasnyálmirigy a hasüreg hátsó részében foglal helyet. Amint a neve is mutatja, egy mirigyes szervről van szó, amely mindössze 10-15 cm hosszúságú, s mégis elengedhetetlenül fontos szervezetünk egészséges működése szempontjából. A hasnyálmirigy funkciói, hogy emésztőenzimeket, illetve hormonokat termeljen. A hasnyálmirigy belső és külső elválasztású mirigyként is igen hasznos szerepet… Tovább: A hasnyálmirigy funkciói»

Hasnyálmirigy túlműködés

Hasnyálmirigy túlműködés

A hasnyálmirigy fehéres-rózsaszínű, falevél alakú szervünk a hasüreg hátsó falán helyezkedik el. Feladata, hogy elválassza az emésztőenzimeket, emellett az inzulin és glükagon is itt termelődik, ami igen fontos a szervezet cukoregyensúlyához. Ha a hasnyálmirigy túlműködik, emésztési problémák léphetnek fel, ráadásul cukorbetegség is kialakulhat, ami sajnos visszafordíthatatlan károkat okoz. A hasnyálmirigy… Tovább: Hasnyálmirigy túlműködés»

Heveny hasnyálmirigy gyulladás

Heveny hasnyálmirigy gyulladás

A heveny hasnyálmirigy gyulladás sajnos nagyon sok problémát okozhat. Általában teljesen meggyógyul a beteg, viszont ha nem, akkor más beavatkozásokra is szükség lesz, mivel kialakulhat krónikus betegség, illetve a tünetek közül néhány maradandóvá válhat. A hasnyálmirigy az emésztéshez szükséges enzimeket és hormonokat állítja elő, tehát nagy szerepe van a szénhidrátok… Tovább: Heveny hasnyálmirigy gyulladás»

A hasnyálmirigy felépítése

A hasnyálmirigy felépítése

A hasnyálmirigy minden gerincesben – tehát nem csak az emberekben – megtalálható külső elválasztású mirigy. A hasnyálmirigy felépítése alapjában véve két szövettípusból áll: az emésztőenzimeket termelő mirigyekből, valamint a hormonokat előállító szigetsejtekből. A hasnyálmirigy vagy pancreas a hasüreg felső részében, a második ágyéki csigolya magasságában, a patkóbél homorulatában helyezkedik el…. Tovább: A hasnyálmirigy felépítése»

A hasnyálmirigy hormontermelése

A hasnyálmirigy hormontermelése

A hasnyálmirigy hormontermelése nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Olyan fontos hormonok termelődnek itt, amelyek a cukorháztartást szabályozzák. Az alfa sejtek a glukagont állítják elő, amely a vércukor emeléséért felelős. Az inzulin a vércukorszint csökkentését végzi, a béta sejtek termelik. A delta sejtek a szomatosztatin nevű hormon előállítását végzik. Ez utóbbinak… Tovább: A hasnyálmirigy hormontermelése»

A hasnyálmirigy anatómiája

A hasnyálmirigy anatómiája

A hasnyálmirigy (pancreas) kizárólag a gerincesekben található létfontosságú szerv, olyan külső elválasztású mirigy, melyben belső elválasztású szigetek vannak, melyeket Langerhans-szigeteknek nevezünk.  Külső elválasztású mirigy voltából adódóan a hasnyálmirigy által termelt hasnyálban olyan enzimek találhatók, melyek a szervezetbe vitt tápanyagok lebontásáért felelősek, ezek az emésztőenzimek. Belső elválasztású mirigy funkcióját tekintve a… Tovább: A hasnyálmirigy anatómiája»

A hasnyálmirigy alulműködése

A hasnyálmirigy alulműködése

Bár sokan nem vesznek róla tudomást, mégis a hasnyálmirigy alulműködése számos enyhébb és súlyosabb probléma forrása lehet. Külső elválasztású mirigy voltából adódóan számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen hormont termel, mint a glukagon, az inzulin vagy a szomatosztatin. A hasnyálmirigy alulműködés esetén nem tudja előállítani a szervezet számára szükséges mennyiséget ezekből… Tovább: A hasnyálmirigy alulműködése»

Hasnyálmirigy 2024