Cikkek a(z) Hasnyálmirigy és Hasnyálmirigy kategóriából

A kisméretű – mindössze 2-3 cm vastag és 12-15 cm hosszú – hasnyálmirigy rendkívül fontos – nélkülözhetetlen szerv. A külső (exorcin) és belső (endokrin) elválasztási funkciókkal is rendelkező hasnyálmirigy a szervezet cukorháztartását szabályozza az inzulin és a glükagon hormonokkal. Ugyanakkor emésztőenzimeket – tripszin, amiláz, lipáz – termel, amelyek a patkóbélbe jutva részt vesznek a fehérjék, szénhidrátok és a lipidek lebontásában.

A hasnyálmirigy erősítése

A hasnyálmirigy erősítése

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy minden fő és járulékos szervünk megfelelően végezze el feladatát, zökkenőmentesen működjön. Ha valamelyik szervünk nem működik megfelelően, az kihathat más szervünk működésére is. Fontos feladatunk, hogy karban tartsuk és erősítsük szerveinket, mielőtt bekövetkezik a baj és megbetegedünk. A hasnyálmirigy sok feladatot teljesít, amelynek hiányát keserves… Tovább: A hasnyálmirigy erősítése»

Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek

Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek

A hasnyálmirigy belső és küldő elválasztású mirigyként egyaránt működik. Belső elválasztású mirigyként olyan létfontosságú hormonokat termel, mint az inzulin, a glukagon és a szomatosztatin, külső elválasztású mirigyként pedig emésztőenzimeket. A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek a fehérjék lebontásában játszanak elengedhetetlen szerepet, és még sok más fontos élettani funkciójuk is van. A… Tovább: Hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek»

A hasnyálmirigy átültetés ára

A hasnyálmirigy átültetés ára

A hasnyálmirigy egy külső és belső elválasztású mirigyként egyaránt működő szervünk. Külső elválasztású mirigyként emésztőenzimeket, belső elválasztásúként pedig létfontosságú hormonokat termel. Sajnos az idősebb korosztály, illetve a dohányzók és gyakori koffein- valamint alkoholfogyasztók körében nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen rossz irányú elváltozás lép fel e szervet illetően. Ilyenkor, ha még… Tovább: A hasnyálmirigy átültetés ára»

A hasnyálmirigy farokrész

A hasnyálmirigy farokrész

A hasnyálmirigy a hasüregben elhelyezkedő apró szervecske. Felépítését tekintve három részből áll: a farok-, a test- és a fejrészből. A hasnyálmirigy farokrész a lépig nyúlik el, és egy fokozatosan elkeskenyedő részben ér véget. Fejrésze a patkóbél homorulatába helyezkedik el, maga a test pedig a gyomor mögött kap helyet. A feji… Tovább: A hasnyálmirigy farokrész»

A hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése nem túl bonyolult, mégis nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk szempontjából. Felépítését tekintve a hasnyálmirigy mirigyekből és szigetsejtekből épül fel. A mirigyek termelik az emésztőenzimeket, a szigetsejtek pedig a hormonokat, pontosabban az inzulint, a glukagont és a szomatosztatint. A hasnyálmirigy felépítését és működését vizsgálva még… Tovább: A hasnyálmirigy felépítése és működése»

A hasnyálmirigy funkciói

A hasnyálmirigy funkciói

A hasnyálmirigy a hasüreg hátsó részében foglal helyet. Amint a neve is mutatja, egy mirigyes szervről van szó, amely mindössze 10-15 cm hosszúságú, s mégis elengedhetetlenül fontos szervezetünk egészséges működése szempontjából. A hasnyálmirigy funkciói, hogy emésztőenzimeket, illetve hormonokat termeljen. A hasnyálmirigy belső és külső elválasztású mirigyként is igen hasznos szerepet… Tovább: A hasnyálmirigy funkciói»

A hasnyálmirigy fej

A hasnyálmirigy fej

A hasnyálmirigy daganat kiindulási pontja leggyakrabban a hasnyálmirigy fej. A hasnyálmirigy daganat egy igen alattomos betegség, leggyakrabban csak akkor derül fény rá, amikor már áttéteket is okozott más gyomortáji részekre. Nagyon fontos a rendszeres időközönkénti szűrő vizsgálatok látogatása, hogy az ilyen jellegű problémákra időben fény derüljön. A hasnyálmirigy fejből kiinduló… Tovább: A hasnyálmirigy fej»

A hasnyálmirigy feladatai

A hasnyálmirigy feladatai

A hasnyálmirigy egy igen kis szerv a hasüregben, működése mégis elengedhetetlenül fontos szervezetünk számára. Mind külső, mind belső elválasztású mirigyként funkcionál. A hasnyálmirigy feladatai közé tartozik, külső elválasztású mirigyként a táplálék feldolgozása és lebontása. A benne lévő enzim a fehérjéket, cukrokat és zsírokat bontja le. Belső elválasztású funkcióját tekintve viszont… Tovább: A hasnyálmirigy feladatai»

A hasnyálmirigy elváltozásai

A hasnyálmirigy elváltozásai

A hasnyálmirigy a hasüregben elhelyezkedő, mindössze 70-100 grammos, lapos szerv, mégis megfelelő működése életbevágóan fontos a szervezet szempontjából. A hasnyálmirigy elváltozásai leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás hatására következnek be, ritkábban mellékpajzsmirigy túltengése miatt vagy egyéb rendellenességekből adódóan. A hasnyálmirigy elváltozásai hasnyálmirigyrák formájában is jelentkezhetnek, mely egy igen kóros és… Tovább: A hasnyálmirigy elváltozásai»

Hasnyálmirigy által termelt enzimek

Hasnyálmirigy által termelt enzimek

A hasnyálmirigy által termelt enzimek nélkülözhetetlenek az emésztésben, a tápanyagok lebontásában, így a szervezet megfelelő működésében is. Lebontják, és a szervezet számára felhasználhatóvá teszik a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. Az enzimek közül meg kell említenünk a zsírok bontásáért felelős lipázt, amely a triglicerideket zsírsavakra bontja. A hasnyálmirigy gyulladása esetén ezen… Tovább: Hasnyálmirigy által termelt enzimek»

Oldal 1 - 1612345...10...Utolsó »
Hasnyálmirigy 2024