Hírek tünetek és Hasnyálmirigy témában

A hasnyálmirigy fej

A hasnyálmirigy fej

A hasnyálmirigy daganat kiindulási pontja leggyakrabban a hasnyálmirigy fej. A hasnyálmirigy daganat egy igen alattomos betegség, leggyakrabban csak akkor derül fény rá, amikor már áttéteket is okozott más gyomortáji részekre. Nagyon fontos a rendszeres időközönkénti szűrő vizsgálatok látogatása, hogy az ilyen jellegű problémákra időben fény derüljön. A hasnyálmirigy fejből kiinduló… Tovább: A hasnyálmirigy fej»

Hasnyálmirigy vezeték elzáródás

Hasnyálmirigy vezeték elzáródás

A hasnyálmirigy vezeték elzáródása általában akut hasnyálmirigy gyulladást okoz. A hasnyálmirigy legfőbb feladata, mind tudjuk, az inzulintermelés és az emésztőenzimek termelése. Az emésztőenzimekből álló hasnyálmirigy váladéknak a hasnyálmirigy vezetéken keresztül el kell jutnia a nyombélbe, ahol elvégzi a feladatát, a cukrok, szénhidrátok, zsírok lebontását, de ha a vezeték elzáródik, és… Tovább: Hasnyálmirigy vezeték elzáródás»

Hasnyálmirigy, vércukorszint

Hasnyálmirigy, vércukorszint

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődik az inzulin. Amikor eszünk, rövid idő elteltével megnő a szervezet vércukorszintje. Ilyenkor ezek a sejtek érzékelik a változást, és ennek következtében megnő az inzulintermelés, ezzel egyenes arányban pedig csökken a vércukorszint, hisz a szervezetünk felszívja a szőlőcukrot. A hasnyálmirigynek tehát fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában… Tovább: Hasnyálmirigy, vércukorszint»

Ha beteg a hasnyálmirigy, szúró fájdalom jelentkezik

Ha beteg a hasnyálmirigy, szúró fájdalom jelentkezik

Hasnyálmirigyünk az egyik legfontosabb mirigyünk. Betegségei nagyon alattomosak, mivel a tünetek csak későn jelentkeznek, ezért sokszor későn fordulnak orvoshoz a betegek. A hasnyálmirigy szúró fájdalommal hozza a tudomásunkra, hogy valami nincs rendjén. Ha ilyen panaszunk van, akkor ne késlekedjünk, minél hamarabb forduljunk orvoshoz. A hasnyálmirigy szúró fájdalom esetén általában már… Tovább: Ha beteg a hasnyálmirigy, szúró fájdalom jelentkezik»

Hasnyálmirigy, puffadás – van összefüggés

Hasnyálmirigy, puffadás – van összefüggés

A hasnyálmirigy gyulladás olykor puffadással is jár, viszont ez az enyhébb tünetek közé tartozik. Ha valamilyen okból hasnyálmirigy gyulladást kapunk, súlyosságától függően nagyon intenzív tünetek jelentkeznek. Nagyon gyakori a hányás, szédülés, a bélrendszeri panaszok, az intenzív hasfájás, esetleg hátfájás is.  A hasnyálmirigy gyulladás egyes esetekben teljesen meggyógyul, olykor pedig jelentkezhet… Tovább: Hasnyálmirigy, puffadás – van összefüggés»

Hasnyálmirigy károsodás

Hasnyálmirigy károsodás

A hasnyálmirigy az emberi szervezet egy olyan létfontosságú eleme, amely a különböző tápanyagok lebontásáért és a szervezetbe való beépítéséért felelős, továbbá ez az a szervünk, amely számos, az emberi test számára elengedhetetlen hormont termel, mint amilyen az inzulin, amely a vércukorszint megfelelő szinten tartásáért felelős. Ha a hasnyálmirigy károsodik, képtelen… Tovább: Hasnyálmirigy károsodás»

A hasnyálmirigy zavarai

A hasnyálmirigy zavarai

A hasnyálmirigy megfelelő működése nagyon fontos egy egészséges életvitelhez. Sajnos ma már a hasnyálmirigy zavarai sokkal elterjedtebbek, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ha nem működik megfelelően a hasnyálmirigy, akkor sok problémát tud okozni, ezért érdemes időnként teljes kivizsgálást elvégeztetni. A hasnyálmirigy zavarai közül talán a legismertebb az inzulintermelés felborulása. Azt sokan… Tovább: A hasnyálmirigy zavarai»

Hasnyálmirigy tumor

Hasnyálmirigy tumor

A hasnyálmirigy betegségei mind nagyon alattomos betegségek, hisz csak akkor jelentkeznek a komoly tünetek, ha már nagy a baj. A hasnyálmirigy tumor is ebbe a kategóriába sorolható. Hazánkban az ötödik helyen áll a rákos megbetegedések „toplistáján”. Pont azért, hogy későn jelentkeznek a tünetek, a betegek is későn kerülnek szakemberhez.  A… Tovább: Hasnyálmirigy tumor»

Hasnyálmirigy rák lefolyása

Hasnyálmirigy rák lefolyása

A hasnyálmirigy rák a kezdetekben nem jár tünetekkel, szinte észrevehetetlen. Ez nagyon sok problémát okoz a továbbiakban, mivel hacsak nincs rutinvizsgálatunk, és nem diagnosztizálják időben, könnyen áttétet képezhet a környező szervekre: máj-, tüdő- és torokrákot is okozhat. A hasnyálmirigy rák lefolyása nagyon sok szenvedéssel jár. Ha időben diagnosztizálják, akkor még… Tovább: Hasnyálmirigy rák lefolyása»

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás kialakulása miatt legtöbbször az alkoholfogyasztás tehető felelőssé. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy szövetei elhalnak, tehát ez visszafordíthatatlan, és nagyon sok esetben halált okoz. Az is okozhatja, ha a hasnyálmirigy vezeték elzáródik, és az is, ha rákos megbetegedés áll a háttérben. A krónikus… Tovább: Krónikus hasnyálmirigy gyulladás»

Oldal 1 - 212
Hasnyálmirigy 2024