0

Mikor lehetséges a hasnyálmirigy ciszta gyógyítása?

A hasnyálmirigy ciszta gyógyítása során leginkább a sugárkezeléseknek, műtéteknek, fájdalomcsillapítóknak és kemoterápiás szereknek, kezeléseknek van kiemelkedő szerepük. Azt, hogy ezek közül melyik terápiát kell alkalmazni, a tumor kiterjedése, valamint a beteg egészségi állapota határozza meg. A hasnyálmirigy ciszta kialakulásának pontos okát eddig még nem ismeri az orvostudomány, ám kiváltó okokként megemlíthetőek a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás.

A hasnyálmirigy ciszta gyógyítása a betegség korai stádiumában műtéti beavatkozással történik. Ekkor még van remény a ciszta teljes eltávolítására, és a végleges felépülés elérésére. Előrehaladott stádiumú hasnyálmirigy ciszta esetében a teljes daganat műtéti eltávolítása már nem lehetséges, és a végleges gyógyulás sajnos már nem érhető el.

Hasnyálmirigy ciszta gyógyítása

Hasnyálmirigy ciszta gyógyítása

Ilyen esetekben úgynevezett palliatív kezeléseket végeznek, az epeelfolyás és a sárgaság mértékének csökkentésére, továbbá fájdalomcsillapításra. A kezelés elején szájon keresztül adagolható vagy bőrön át felszívódó fájdalomcsillapítókat alkalmaznak a hasnyálmirigy ciszta gyógyítása, a fájdalom enyhítése érdekében. A betegség későbbi stádiumában ezek az eljárások már nem elegendőek. Ilyenkor sugárkezelést és további kemoterápiát kisegítő kezeléseket alkalmaznak a műtétek után, melyeknek célja a műtét után még bent maradt cisztás sejtek eltávolítása.

Fontos tehát ellátogatni a rendszeres szűrésekre, hogy még a betegség kezdeti stádiumában felismerhessék a kialakulóban lévő cisztát, és még időben megkezdhessék a hasnyálmirigy ciszta gyógyítására irányuló kezeléseket, amelyek megmenthetik eme alattomos betegségben szenvedő páciensek életét.

 

  
Iktatva: Ciszta, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024