0

Miből áll a hasnyálmirigy ciszta kezelése?

A hasnyálmirigy ciszta kezelése a diagnózis felállítása után kezdődik, ahol a képalkotó vizsgálatoké a főszerep. A CT vizsgálat a legalkalmasabb erre a feladatra, ugyanis ennek segítségével a kisebb daganatok is kiszűrhetőek. Pontos diagnózis azonban csak a szövettani vizsgálatok után állítható fel. A mintavétel általában a hasfalon keresztül történik egy tű segítségével.

 A hasnyálmirigy ciszta kezelése elsősorban sebészi beavatkozásból, kemoterápiákból, fájdalomcsillapítók szedéséből és sugárkezelésekből áll. Az alkalmazandó terápia a ciszta méretétől, kiterjedésétől, az áttétek számától és elterjedésétől, továbbá a páciens általános egészségi állapotától függ.

Hasnyálmirigy ciszta kezelése

Hasnyálmirigy ciszta kezelése

A hasnyálmirigy ciszta abban az esetben, ha veleszületett, általában a mirigyvégkamrák kivezető csöveinek túlzott áteresztőképessége miatt jön létre. Leggyakrabban akkor veszik észre, amikor a hasüregi szervek képalkotó módszeres vizsgálatát végzik. Abban az esetben okoznak gondot, ha növekedésük során nyomást gyakorolnak a környező szövetekre, vagy elzárják a mirigy kivezető csövét. A hasnyálmirigy ciszta kezelése azért is nehéz, mert ez az alattomos betegség a kezdeti stádiumában semmilyen tünetet nem produkál, ami alapján beazonosítható lenne.

A hasnyálmirigy ciszta kezdeti stádiumában – ha időben felismerik a betegséget – műtéti beavatkozással teljes mértékben eltüntethető a tumor, és igen jó esélyek vannak a beteg teljes felépülésére, viszont a hasnyálmirigy ciszta kezelése előrehaladott stádiumban nem lehetséges, és sajnos a felépülés nem érhető el.

 

  
Iktatva: Ciszta, Hasnyálmirigy Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024