0

Mi is az a mű hasnyálmirigy?

Sok 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegnek lehet megoldás a mű hasnyálmirigy. Az egészséges embernek nem feltűnő, hogy egy étteremben különböző ételek elfogyasztása után nem kell a vércukorszintjét ellenőriznie, ám egy cukorbetegnek nagy megkönnyebbülés, ha a szokásos teszt és inzulinadagolás elmaradhat. Montpellierben egy 54 éves cukorbeteg férfi átélte ezt az élményt. A mű hasnyálmirigy tesztelése során az orvosok engedélyt adtak a férfinak a kórház időszakos elhagyására.

Világszinten több millió ember küzd az 1-es típusú cukorbetegséggel. Ők naponta több alkalommal meg kell mérjék vércukorszintjüket, és a kapott eredmény függvényében inzulint kell injekciózzanak magukba. Kellemetlen, de elkerülhetetlen műveletek ezek, mivel a vércukor túlzottan alacsony vagy túl magas szintje is kómás állapotba juttathatja az embert.

Mesterséges hasnyálmirigy

Mű hasnyálmirigy

A mű hasnyálmirigy kezdetben csak hajszálvékony érzékelőt – amelyet a bőr alá ültettek be – és egy kis izulinpumpát tartalmazott. Az érzékelő utasítására az inzulinpumpa működésbe lépett, és kellő mennyiségű inzulint adagolt. Ha a vércukorszint a normál érték alá zuhant (éjszaka), akkor hangjelzéssel figyelmeztette „gazdáját”.

Napjainkban a hasra erősített mű hasnyálmirigy két adagoló pumpát tartalmaz. Az egyikben inzulin, a másikban pedig glukagon hormon található. Egy számítógépes program figyeli és irányítja a rendszert. Ha magas a vércukorszint, akkor inzulint, ha alacsony, akkor glukagont juttat a szervezetbe. Ezzel a készülékkel éjszaka sem kell attól tartani, hogy kórosan leesik a vércukorszint.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024