0

Mi a teendő hasnyálmirigy műtét után?

Hasnyálmirigy műtétet általában akkor végeznek, ha rákot, cisztát vagy elzáródást észlelnek, amely gyulladáshoz vezethet. Hasnyálmirigy gyulladás közben, a hasnyálmirigy által termelt enzimek ott helyben aktiválódnak, és mivel a szerepük a zsírok, cukrok és szénhidrátok lebontása, elkezdik lebontani a hasnyálmirigy sejtjeit is. Ezért ha ilyen esetekkel állunk szemben, a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen, mivel az a hasnyálmirigy elhalásához, áttétekhez is vezethet.

A hasnyálmirigy műtét után, a beavatkozástól függően, a betegnek be kell tartania néhány alapszabályt. Először is, ha a hasnyálmirigyet teljesen eltávolították, szednie kell különböző gyógyszereket, amelyek a hasnyálmirigy által termelt enzimeket tartalmazzák. Ebben az esetben gyakran kialakul cukorbetegség, ilyenkor a beteg inzulint is kell használjon.

Hasnyálmirigy műtét után

Hasnyálmirigy műtét után

Hasnyálmirigy műtét után, ha csak a hasnyálmirigy egy részét, a daganatot távolították el, és a hasnyálmirigy még működőképes, nincs akkora probléma, mint az előző esetben, viszont a diéta elkerülhetetlen. Ha eddig mértéktelen alkoholfogyasztók voltunk, és ez okozta a problémát, erről teljesen le kell mondani. Műtét után nagyon sokáig kell koplalni, egy hónap elteltével vihetünk be magasabb kalóriatartalmú ételeket, például vajat, addig infúzión keresztül juttatják szervezetünkbe, vagy folyékony táplálékot fogyaszthatunk.

A hasnyálmirigy műtét után – vagy már előtte is – a beteg nagyon nagymértékű fogyáson megy keresztül, mely az immunrendszerre is káros, hisz legyengül. Ezért műtét után, amikor már fogyaszthatunk szilárd táplálékot, igyekezzünk minél több párolt zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, próbáljunk változtatni életmódunkon.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Műtét Címkék: , , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024