0

Mesterséges hasnyálmirigy

Amennyiben a hasnyálmirigy működésében zavar lépik fel, vagy az endokrin vagy az exokrin funkcióját nem tudja megfelelően ellátni. A mirigy külső elválasztású (exokrin) része a hasnyálat álltja elő, emésztőenzimekkel segítvén a szervezetbe jutó táplálék lebontását. A belső elválasztású rész a cukorháztartás szabályozását látja el, olyan hormonok előállításával, amelyek csökkentik (inzulin) vagy növelik (glukagon) a vércukorszintet. Az inzulintermelés csökkenése vagy megszűnése kórosan magas vércukorszintet eredményez.  A mesterséges hasnyálmirigy helyreállíthatja a felborult egyensúlyt.

Az 1-es típusú cukorbetegség úgy alakul ki, hogy az immunrendszer megtámadja azokat a sejteket a hasnyálmirigyben (béta sejtek), amelyek az inzulint termelik. A tápanyagból származó szénhidrátokat nem tudja lebontani a szervezet, a sejtek nem hasznosítják a glükózt, így a vércukorszint tartósan magassá válik. A mesterséges hasnyálmirigy külső segítségként érkezik, pótolván a szükséges inzulinmennyiséget.

Mesterséges hasnyálmirigy

Mesterséges hasnyálmirigy

A szakemberek olyan mesterséges hasnyálmirigy kialakításán dolgoznak, amely méri a vércukorszintet, és az eredmények függvényében kellő mennyiségű inzulint vagy glukagont juttat a szervezetbe.

A hazánkban kapható, korszerű és az OEP által támogatott „mesterséges hasnyálmirigy” az inzulinpumpa. Ez egy olyan programozható inzulinadagoló készülék, amely a bőr alatti kötőszövetbe juttatja a vércukorszint csökkentéséért felelős hormont. A hasnyálmirigy inzulin kiválasztását utánozva az étrendhez illeszkedve juttatja az inzulint a szervezetbe. Használatával kivédhető a vércukorszint kóros kilengése. A szenzoros inzulinpumpa folyamatosan ellenőrzi a vércukorszintet.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024