0

Melyek a hasnyálmirigyrák jelei?

A hasnyálmirigyrák sajnos ritkán ismerhető fel a korai időszakban. Olyan alattomos betegségről van szó, amely a kezdeti állapotában csak alig, vagy nagyon nehezen mutatható ki, s tüneteket is csak akkor produkál, amikor már igen előrehaladott stádiumban van a daganat. A hasnyálmirigyrák jelei tehát csak a betegség kései szakaszában mutatkoznak.

A hasnyálmirigyrák jelei leggyakrabban a nagymértékű étvágyvesztés, étvágytalanság, fogyás, a szervezet általános leromlása, hasmenés és hányinger. Ezek viszont olyan tünetek, amelyek egyéb daganatos megbetegedés esetében is kialakulhatnak. A fent említett jelek nagymértékben függnek a daganat kiindulási helyétől. Más helyen képződött tumor esetében más típusú tünetek jelentkeznek.

Hasnyálmirigyrák jelei

Hasnyálmirigyrák jelei

A hasnyálmirigyrák legtöbbször a hasnyálmirigy feji részéből indul ki. Ez már árulkodó jel lehet, ugyanis az itt megképződött daganat elzárja a hasnyálmirigy kivezető csövét és a mellette lévő közös epevezetéket is. Ettől a páciens bőre és szemfehérje sárgás színűvé válik, vizelete pedig sötétebb lesz, tehát a sárgaságéval megegyező tüneteket produkálják a hasnyálmirigyrák jelei.

A hasnyálmirigyrákra jellemző a gyors elterjedés, amely a szomszédos szervekre is gyakran irányulhat. A rákos sejtek hamar betörnek a vérerekbe, és a vérpályákon keresztül gyorsan eljutnak a szervezet távolabb eső szerveibe is. A vérpályákon át történő terjedés során alakulnak ki az áttétek, leggyakrabban a csontokban, a májban, a tüdőkben és más szervekben is.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigyrák Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024