0

Melyek a hasnyálmirigy betegségei?

A hasnyálmirigy betegségei közül a három legelterjedtebb a heveny- és az idült hasnyálmirigy gyulladás, valamint a hasnyálmirigy daganatos megbetegedései. Ritkább esetekben előfordulhatnak fejlődési rendellenességek, az agyagcsere működési zavara miatt megjelenő betegségek, továbbá hormontermelő daganatos betegségek. Az említett megbetegedések mind a hasnyálmirigyből fakadó rendellenességek következtében alakulnak ki.

A heveny hasnyálmirigy gyulladás gyakorisága, előfordulási aránya népcsoportonként és országonként változik. Megjelenésének leggyakoribb okai azok a tényezők, amelyek akadályozzák a hasnyál kiürülését, vagy túl korán aktiválják az enzimeket, már a hasnyálmirigyen belül. Normál körülmények között az enzimek csak a bélbe érve aktiválódnak. A heveny hasnyálmirigy gyulladás kiváltó okai lehetnek a hasnyálmirigy egyéb betegségei, epekő, túlzott alkoholfogyasztás, gyógyszeres kezelések, hasi sérülések stb.

Hasnyálmirigy betegségei

Hasnyálmirigy betegségei

A hasnyálmirigy gyulladást számos tényező kiválthatja, melyek hatására az emésztőenzimek már a mirigyeken aktiválódnak, és károsítják az őket körülvevő sejteket. Az emiatt létrejött gyulladásos megbetegedést nevezzük hasnyálmirigy gyulladásnak. A hasnyálmirigy betegségei közül ez a típusú lehet enyhe lefolyású és életveszélyesen súlyos is. Súlyos esetekben a hasnyálmirigy működése a gyulladás elmúlása után sem lesz tökéletes, károsodott marad.

A hasnyálmirigy daganatok kezelésében a sebészi beavatkozásnak, kemoterápiáknak, fájdalomcsillapítóknak és a sugárkezeléseknek van kiemelkedő szerepük. Az alkalmazandó terápia a daganat méretétől, kiterjedésétől, az áttétek számától és elterjedésétől, továbbá a páciens egészségi állapotától függ. Fontos eljárni szűrésekre a hasnyálmirigy betegségeinek kiszűrése végett.

 

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024