0

Máj és hasnyálmirigy

A hasnyálmirigynek és a májnak nagyon nagy szerepe van az anyagcserében. A hasnyálmirigy felelős többek közt az inzulin termeléséért, a cukrok, szénhidrátok lebontásáért. A hasnyálmirigy és máj betegségek nagyon gyakoriak, többek közt a rossz étrend, a nem megfelelő életmód tehető felelőssé emiatt. A máj és hasnyálmirigy gyulladásnak nagyon elviselhetetlen tünetei vannak, többek közt intenzív hasi fájdalom, hányinger, gerincfájdalom, cukorbetegség.

Amikor hasnyálmirigyrákban szenved a beteg, késői diagnózis esetén gyakran áttétek képződnek a májba. A máj- és hasnyálmirigyrák sajnos nagyon alattomos betegségek, a kezdetben nem észlelünk tüneteket, és mire észrevennénk, és kezelésben részesülnénk, már olykor túl késő, mivel áttétek képződnek.

Máj és hasnyálmirigy

Máj és hasnyálmirigy

A máj és hasnyálmirigy betegek számára létfontosságú betartani a diétát, ami azt jelenti elsősorban, hogy nem szabad túl sok zsír-, cukor- és szénhidráttartalmú élelmiszert fogyasztani. Ezen kívül, ha bármilyen, ezen szerveknek a megbetegedésére utaló jelt észlelünk, azonnal orvoshoz kell fordulni, hisz az esetek többségében kórházi kezelés szükséges.

A máj és hasnyálmirigy gyulladásokat és megbetegedéseket kiválthatja a mértéktelen alkoholfogyasztás is. Az alkohol nagyon romboló a szervezet számára, májcirrózist, hasnyálmirigyrákot is okozhat. Ezek a betegségek genetikailag is örökölhetőek, és nagyon sok más tényező is közrejátszhat a kialakulásukban, mint a stressz, a rossz étrend, a túlsúly és a kevés mozgás.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024