0

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás kialakulása miatt legtöbbször az alkoholfogyasztás tehető felelőssé. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy szövetei elhalnak, tehát ez visszafordíthatatlan, és nagyon sok esetben halált okoz. Az is okozhatja, ha a hasnyálmirigy vezeték elzáródik, és az is, ha rákos megbetegedés áll a háttérben.

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás tünetei intenzívek. Leginkább jellemző a köldök körüli fájdalom, de tapasztalhatunk gerincfájdalmat is, mivel a hasnyálmirigy a gerinc mellett fekszik. Cukorbetegség, hányás és láz is előfordulhat.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás esetén a beteg akár 10-20 kilót is fogyhat egy hónap alatt. Ezért nagyon oda kell figyelni az étkezésekre, be kell tartani az orvos utasításait, az alkoholfogyasztást teljes mértékben abba kell hagyni, különben a hasnyálmirigy még nagyobb veszélynek van kitéve. Amint hasonló tüneteket észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mert kórházi kezelés szükséges. Gyakran folyamatos koplalást rendelnek el, a táplálékot pedig intravénásan juttatják a szervezetbe. Amennyiben a beteg már nagyon lefogyott, akkor más diétát alkalmaznak.

 A krónikus hasnyálmirigy gyulladás manapság nagyon gyakori. Az esetek többségében a beteg meggyógyul, de nagyon gyakoriak a halálesetek is. Gyakran rák is kialakulhat, amely nem jár észrevehető tünetekkel, ezért a beteg gyakran csak az utolsó stádiumban fordul orvoshoz, amikor pedig már túl késő.

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024