1

Hogyan történik a hasnyálmirigy eltávolítása?

A hasnyálmirigy eltávolítása legtöbb esetben a hasnyálmirigy daganatos megbetegedései miatt válik szükségessé, amikor a tumor már akkorára fejlődött, hogy önmagában, a hasnyálmirigytől függetlenül nem lehetne leválasztani. Az ilyen műtéti beavatkozásokat érzéstelenítéssel és altatással végzik. Vágást ejtenek a hasfalon, melyen keresztül eltávolítják a hasnyálmirigyet, a patkóbelet és a gyomor egy kisebb részét.

A csonkot, amely a vékonybélből megmaradt, egyesítik azzal a résszel, mely a gyomorból maradt meg. Végezetül csöveket ültetnek be a hasfalba, hogy levezessék az operáció során keletkezett váladékokat és az esetleges kisebb vérzéseket. Röviden így történik a hasnyálmirigy eltávolítása.

Hasnyálmirigy eltávolítása

Hasnyálmirigy eltávolítása

Az operáció után az érintett hasi részen fájdalom, duzzadás és húzódó érzés jelentkezhet. Gyógyszeres kezelést alkalmaznak a hasnyálmirigy eltávolítási műtétjét követően a fájdalom csillapítása és a fertőzés megelőzése végett. Pár napig ágyban kell feküdnie a páciensnek, s ez idő alatt a táplálást infúzióval végzik. Később, a szakorvos utasítására lehet csak felkelni az ágyból és mozogni napról-napra többet, még akkor is, ha ez komoly erőfeszítésébe kerül a páciensnek.

A műtét előnye, hogy a daganatos hasnyálmirigy eltávolítása után a páciens probléma- és tünetmentesen visszatérhet megszokott mindennapjaiba. Hátránya viszont az lehet, hogy amennyiben nem sikerül teljes mértékben eltávolítani a daganatos szervet, a tumor kiújulhat, és a későbbi szövődmények még súlyosabb állapotba sodorhatják a pácienst.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Műtét Címkék: ,

Egy hozzászólás "Hogyan történik a hasnyálmirigy eltávolítása?"

  1. Zajkás Petra szerint:

    Mennyiben változtatja meg a páciens táplálkozási szokásait a hasnyálmirigy eltávolítása? Milyen diétát írnak elő neki?

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024