0

Heveny hasnyálmirigy gyulladás

A heveny hasnyálmirigy gyulladás sajnos nagyon sok problémát okozhat. Általában teljesen meggyógyul a beteg, viszont ha nem, akkor más beavatkozásokra is szükség lesz, mivel kialakulhat krónikus betegség, illetve a tünetek közül néhány maradandóvá válhat. A hasnyálmirigy az emésztéshez szükséges enzimeket és hormonokat állítja elő, tehát nagy szerepe van a szénhidrátok és zsírok lebontásához szükséges anyagok előállításában.

A heveny hasnyálmirigy gyulladás kétféle lehet: heveny vizenyős pancreatitis és a hasnyálmirigy elhalás, ami legtöbb esetben halálhoz vezet. A hasnyálmirigy elhalást az okozza, hogy a hasnyálmirigy által termelt anyagok, enzimek és hormonok ott helyben aktiválódnak, és mivel ezeknek a szerepe a zsírok és szénhidrátok lebontása, elkezdik lebontani a hasnyálmirigyet is, egyszóval megölik a sejteket.

Heveny hasnyálmirigy gyulladás

Heveny hasnyálmirigy gyulladás

A heveny hasnyálmirigy gyulladást okozhatja a rossz étrend is, valamint az alkoholfogyasztás. Ha nagyon sokat eszünk, és főleg zsíros, nehezen emészthető ételeket, az nagyon sok problémát fog okozni. Nemcsak a hasnyálmirigyben, de más szerveinkben is kárt fog tenni. Ugyanez igaz az alkoholra is.

Heveny hasnyálmirigy gyulladást továbbá okozhat epekő, ám örökletes is lehet, illetve vírusos fertőzés áldozatai is lehetünk. A heveny hasnyálmirigy gyulladás ellen kórházi kezelés szükséges és diéta. Egyáltalán nem szabad enni, semmit. A szükséges táplálékot más formában juttatják a szervezetbe, ezen kívül nagyon sok vizet kell inni, és legfontosabb a pihenés.

 

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024