0

Hasnyálmirigy vezeték elzáródás

A hasnyálmirigy vezeték elzáródása általában akut hasnyálmirigy gyulladást okoz. A hasnyálmirigy legfőbb feladata, mind tudjuk, az inzulintermelés és az emésztőenzimek termelése. Az emésztőenzimekből álló hasnyálmirigy váladéknak a hasnyálmirigy vezetéken keresztül el kell jutnia a nyombélbe, ahol elvégzi a feladatát, a cukrok, szénhidrátok, zsírok lebontását, de ha a vezeték elzáródik, és a hasnyálmirigy váladékban található enzimek helyben aktiválódnak, azok elkezdik lebontani a hasnyálmirigy és a hasnyálmirigy vezeték sejtjeit.

A hasnyálmirigy vezeték elzáródás általában elmúlik, de ez attól is függ, mi okozta. A legtöbb esetben az alkohol és a nem megfelelő étkezés tehető felelőssé. Ha elzáródik a vezeték, hamar észrevesszük, mivel fájdalommal jár, és ilyenkor gyulladás is fellép, ami még inkább fokozza a tüneteket.

Hasnyálmirigy vezeték elzáródás

Hasnyálmirigy vezeték elzáródás

A hasnyálmirigy vezeték elzáródás nagyon gyakori, így ne essünk rögtön pánikba. Néhány esetben elegendő a gyógyszeres kezelés, de vannak esetek, amikor kórházi kezelés is szükséges. Ahhoz, hogy teljesen meggyógyuljunk, létfontosságú, hogy ne fogyasszunk több alkoholt. Napi egy-két pohár alkohol is újabb elzáródást okozhat.

Ha sikeres volt a kezelés, és megszűnt a hasnyálmirigy vezeték elzáródása, akkor is legyünk óvatosak. Kezdetben ne együnk túl sok szilárd táplálékot, és ami a legfontosabb, kerüljük a cukrot, a szénhidrátokat és a zsírokat. Lényeges, hogy legyünk elővigyázatosak, és figyeljünk a szervezetünk apró jelzéseire.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024