1

Hasnyálmirigy, vércukorszint

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődik az inzulin. Amikor eszünk, rövid idő elteltével megnő a szervezet vércukorszintje. Ilyenkor ezek a sejtek érzékelik a változást, és ennek következtében megnő az inzulintermelés, ezzel egyenes arányban pedig csökken a vércukorszint, hisz a szervezetünk felszívja a szőlőcukrot.

A hasnyálmirigynek tehát fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában is. Épp ezért, ha károsodik a hasnyálmirigy, amit több probléma okozhat, cukorbetegség léphet fel. Ha a hasnyálmirigy csökkent működésről árulkodik, azonnal kérjük orvosunk tanácsát, hogy megelőzhessük a cukorbetegséget.

Hasnyálmirigy vércukorszint

Hasnyálmirigy vércukorszint

A hasnyálmirigy problémákat általában az alkohol, a stressz, a túlsúlyosság, a bőséges étkezés okozza, de genetikai úton is örökölhető, ez viszont nem túl gyakori. Ha a családban már volt cukorbeteg, és a vércukorszint emelkedésére utaló tüneteket tapasztalunk, fontos az orvossal való konzultáció. Kétféle cukorbetegség létezik. Az egyes típusúnál a hasnyálmirigy már annyira károsodott, hogy nem képes előállítani inzulint, ezzel pedig nem képes szabályozni a vércukorszintet. Ebben az esetben a beteg mesterségesen kell tovább adagolja az inzulint.

A kettes típusú cukorbetegség ennél picit enyhébb következményeket von maga után, hisz ilyenkor a beteg gyógyszerek szedésével is kontrollálni tudja vércukorszintjét. A hasnyálmirigynek tehát nagyon fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában is, ezért ügyeljünk az épségére.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás "Hasnyálmirigy, vércukorszint"

 1. Kukucska Katalin szerint:

  Jó napot kívánok!

  Szeretném megosztani a problémám. Rajtam totál gyomorműtétet végeztek 7 hónappal ezelőtt. Most vagyok túl a 6 kemokezelésen. Nagyon keveset ehetek gyakran. Ez érthető. Na de nem is tudok, mert egyszerűen öklendezek az ételtől. Ezért ennek a “mozgásterét” nagyon be is határolja.
  Az étkezés után alig félórával viszont kellemetlenségeim vannak. Emészt a “főnök” engem pedig kiver a víz, melegem van és szaporább lest a szívverésem. Negyedórán belül elmúlik ugyan, de ez is fusztrál az evésben.
  Onkológusom azzal magyarázta, hogy ez nem a kemo mellékhatása, hanem az emésztéshez szükséges inzulin termelése okozza.
  Nincs erre valami gyógyszer, vagy tea, amit használhatnék? Tényleg így marad ez már egész életemben?

  Kérem, ha tudnak, adjanak nekem erre útmutatást.

  Köszönettel Kukucska Katalin

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024