0

Hasnyálmirigy ultrahang

A hasnyálmirigy az ember egyik legfontosabb mirigye, hisz azon kívül, hogy emésztőenzimeket termel, még kiválasztja az inzulint is, ami abban segít, hogy a szervezetünk fel tudja dolgozni a szénhidrátot. Bármiféle probléma esetén hasnyálmirigy ultrahangot végezhet el az orvos. Maga a folyamat tulajdonképpen hasi ultrahang, ami teljesen fájdalommentes.

 A hasnyálmirigy ultrahang képet alkot a mirigy alakjáról, hogy nincs-e rajta elváltozás, a nagyságáról, hogy esetleg nem növekedett-e meg, és a szerkezetéről. Ilyen ultrahang segítségével állapítják meg a daganat jelenlétét is. A felvételeken látszik mindenféle gyulladás vagy épp szövettani elváltozás. Egy gyakorlott ultrahangos orvos már ebből könnyedén megállapítja, hogy milyen problémával küzdünk.

Hasnyálmirigy ultrahang

Hasnyálmirigy ultrahang

A kóros folyamatok felderítésében is nagy szerepet játszik a hasnyálmirigy ultrahang, hisz olyan képet ad, amit semmiféle más vizsgálattal nem lehet kimutatni. Nyomon követhető vele a betegség egész folyamata, egészen a gyógyulásig. Hasnyálmirigy gyulladáskor az orvos ajánlja is a heti, kétheti ultrahangot, annak érdekében, hogy lássák, bekövetkezett-e a gyógyulás.

A hasnyálmirigy ultrahang tehát nem csak a betegséget jelzi, hanem abban is segíthet, hogy az orvosok kimondhassák a jó hírt, amikor meggyógyultunk. A kezelés befejeztével az esetek nagy részében új ultrahangot készítenek, majd ennek és a laborvizsgálatnak alapján mondják ki, hogy egészséges-e a hasnyálmirigyünk.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024