0

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Az 1-es típusú – vagy inzulinfüggő – cukorbetegség a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben fellelhető inzulin hormontermelő sejtek elhalása következtében alakul ki. Az inzulin hormon a vércukorszint csökkentésében játszik szerepet. Hiányában kórosan magas szintre emelkedik a vércukorszint, felborul a cukorháztartás egyensúlya. Ilyenkor sürgősen és rendszeresen inzulinpótlásra van szükség.

A hasnyálmirigy szigetsejt átültetés segítségével visszaállítható a szervezet inzulintermelése. A beavatkozás során izolált szigetsejteket vonnak ki a donor hasnyálmirigyből, majd azokat egy katéter segítségével a máj egyik erébe juttatják. Ott a sejtek megtapadnak, és optimális esetben termelni kezdik az inzulint.

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetés

Először a hetvenes években próbálkoztak az orvosok hasnyálmirigy szigetsejt átültetéssel. Az akkori eszközök, eljárások, módszerek kevésbé voltak hatékonyak, sok volt a sikertelen beavatkozás. Napjainkban hatékonyabbak lettek a beavatkozások az orvosi technika fejlődésének köszönhetően. Több tanulmány is született arról, hogy melyik előnyösebb és megbízhatóbb: a hasnyálmirigy átültetés vagy a hasnyálmirigy szigetsejt átültetés. Ez utóbbi esetében kisebb a műtéti rizikó, és az eljárás ismételhető is. Ugyanakkor a szigetsejtek a hasnyálmirigy állományának csak 3%-át képezik, és a cukorbetegség szempontjából kevésbé hasznos szövetnek minősül a hasnyálmirigy többi része.

Hasnyálmirigy szigetsejt átültetést csak jól meghatározott feltételek mellett ajánlanak és végeznek el az orvosok. Úgy a szigetsejt átültetésekor, mint a teljes szerv transzplantációja esetén immunszupresszív (immunrendszer működését gátló) kezelésre van szükség.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Műtét Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024