0

Hasnyálmirigy operáció

Hasnyálmirigy operáció abban az esetben szükséges, ha a beteg akut nekrotizáló hasnyálmirigy gyulladásban szenved. A nekrotizáló hasnyálmirigy gyulladás sejtelhalással jár, ennek tulajdonképpeni oka a hasnyálmirigy-vezeték elzáródása, amely során az enzimek aktiválódnak a hasnyálmirigyen belül, illetve a hasnyálmirigy vezetéken kívül. Ilyenkor heves fájdalom lép fel a szegycsont alatti vonalban, a felhas tájékán, amely fokozatosan erősödik, majd átsugárzik a hátba, derékba, illetve a has altáji részébe is. Ezeket a tüneteket kísérheti láz, hányinger és hányás.

A hasnyálmirigy operáció ebben az esetben nélkülözhetetlen az elhalt részek kimetszése végett. A kockázat csekély, ha időben szakemberhez fordulunk, viszont ha elhanyagoljuk a betegséget, az elhalálozási esély akár 50%-os is lehet.

Hasnyálmirigy operáció

Hasnyálmirigy operáció

A hasnyálmirigy operáció ugyanakkor elkerülhetetlen, ha a mirigyben ciszta alakult ki, illetve ha daganatos betegség támadja meg a szervet. Ebben az esetben az orvos szakértelme a döntő, hogy az egész mirigy eltávolításra szorul, vagy csak a beteg részek. Ha az egész mirigyet eltávolítsák, akkor a betegnek folyamatosan gyógyszereket kell szednie, amelyek olyan enzimeket tartalmaznak, amelyet a hasnyálmirigynek kellene termelnie. Ilyenkor a beteg cukorbeteg is lehet, így az inzulin használata is nélkülözhetetlenné válik.

A hasnyálmirigy operáció után a páciens nagymértékű fogyáson megy át és az immunrendszere is legyengül, emiatt ajánlott minél több párolt zöldséget fogyasztani (persze, ha már fogyaszthat szilárd táplálékot).

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Műtét Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024