0

Hasnyálmirigy inzulin túltermelés

A Langerhans-szigetekben termelődik az inzulin, amely elősegíti a glükóz bejutását a sejtekbe. Amint a sejtek felveszik és használják a glükózt, a vércukorszint csökken. A glukagon nevű hormon a sejtek glükóz felvételét gátolja, így ellentétes irányban befolyásolja a vércukorszintet. A 2-es típusú cukorbetegség esetében a sejtek „nem veszik figyelembe” az inzulin „utasításait”, nem használják fel a glükózt. Ilyenkor beindul a hasnyálmirigy inzulin túltermelés.

A hasnyálmirigy inzulin túltermeléssel próbálja a problémát kezelni. Nagyobb mennyiségű inzulin jelenléte egy ideig stabilizálja a vércukorszintet. A hasnyálmirigy számára ez a feladat megterhelő, a béta sejtek előbb-utóbb kimerülnek, és felborul az egyensúly. Ugyanakkor a sejtek inzulin rezisztenciája miatt egy idő után már nem is kellően hatékony az inzulin túltermelés.

Hasnyálmirigy inzulin túltermelés

Hasnyálmirigy inzulin túltermelés

A szerv jó- vagy rosszindulatú daganatos megbetegedésére is utalhat a hasnyálmirigy inzulin túltermelés. Ha nincs kialakulva inzulinrezisztencia, a sejtek túlzott mértékben kezdik felvenni a glükózt a nagyobb mennyiségű inzulin hatására, így hipoglikémiás állapotba kerül a beteg. A kórosan alacsony vércukorszint erős verejtékezéssel, viselkedészavarokkal, aluszékonysággal vagy eszméletvesztéssel is járhat.

Ha a beteg eszméletlen állapotba kerül a hasnyálmirigy inzulin túltermelés következtében, glukagon hormon injekciós adagolására van szükség. Más esetben szénhidrát tartalmú étel fogyasztása segít átmenetileg a helyzeten. Vannak esetek, amikor a betegek maguktól rájönnek arra – a szervezetük jelzéseire figyelve –, hogy ekképpen megelőzhetik a rosszulléteket.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024