0

Hasnyálmirigy gyulladás

Az idült hasnyálmirigy gyulladás legtöbb esetben az alkoholfogyasztás miatt alakul ki, de az ismétlődő heveny gyulladások valamint a hibás zsír- és kalcium anyagcsere következtében is létrejöhet. Az állandó gyulladás miatt a mirigy szövetei elsorvadnak, és a mirigy tevékenysége – úgy az endokrin mint az exorcin – visszaesik. Az emésztőenzimek – egyáltalán vagy egyre kisebb mennyiségben – nem jutnak a patkóbélbe, így egyre fokozódó emésztési zavarok alakulnak ki.

Idült hasnyálmirigy gyulladás során a Béta sejtek inzulintermelése is visszaesik vagy teljesen leáll, és kialakul a cukorbetegség, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A diagnózis felállításához különböző vérvizsgálatokra – magas vércukorszint és amiláz, lipáz (emésztő enzimek) szint -, valamint ultrahangos, endoszkópos és/vagy mágneses rezonanciás vizsgálatra van szükség.

Hasnyálmirigy gyulladás

Hasnyálmirigy gyulladás

Az idült hasnyálmirigy gyulladás visszatérő, erős hasi fájdalommal, hányással, hasmenéssel és értelemszerűen testsúlyvesztéssel jár. A zsíroldékony vitaminok (A-, D-, E- és K-vitamin) felszívódási zavarai miatt pedig vitaminhiányos állapotok is kialakulnak.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás esetén az alkohol teljes megvonását és szigorú zsírszegény étrendet javasol a betegnek az orvos. A betegség súlyosságától függően műtéti beavatkozásra is sor kerülhet, amely során eltávolítják a mirigy elhalt részeit, vagy vezetékelzáródás esetén megnyitják az utat az emésztőnedvek előtt. Bár nem gyógyítható, de emésztőenzim, inzulin és zsíroldékony vitaminok pótlásával, valamint alkoholtilalommal ki lehet védeni a betegség súlyosbodását.

 

 

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024