0

Hasnyálmirigy enzim hiány

Bizonyára mindannyiunk számára ismerős, hogy emésztésünk már az étel látványától, szagától, vagy akár egy rágótól beindul. Így elkezdődik a nyálelválasztás, majd az emésztőenzimek termelődése. Azonban sok ember küzd azzal a problémával, hogy szervezete nem termel elég emésztőenzimet, így jelenik meg a hasnyálmirigy enzim hiány.

Mit is okoz a hasnyálmirigy enzim hiány? Mikor szervezetünk nem termel elegendő enzimet, a következőket észlelhetjük: böfögés, hasmenés, puffadás, gázképződés, székrekedés, a tápanyagok elégtelen felbontása. Minden embernél jelentek meg már az említett tünetek, ám tudnunk kell, hogy valójában mi is okozza az enzimhiányt.

Hasnyálmirigy enzim hiány

Hasnyálmirigy enzim hiány

A hasnyálmirigy enzim hiány megjelenhet, mikor helytelenül étkezünk, vagy kevés vitamint, ásványi anyagot, elektrolitot viszünk be szervezetünkbe, melyek igen fontosak az enzimtermelődésben. Vagy amit nem is gondolnánk, ha például túlmelegítjük az enzimeket tartalmazó ételeket, melyek 47 Celsius fok fölött lebomlanak. A fluorid tartalmú víz is ide sorolható, mivel megbénítja az enzimek működését, vagy a fénynek vagy levegőnek kitett ételek fogyasztása. A friss növények enzimtartalma is igen alacsony.

Mikor ég a gyomrunk, szinte mindenki azt mondogatja, hogy savja van, de ez éppen ellenkezőleg van, legtöbb esetben túl kevés a gyomorsav, s ebből kifolyólag nem küld szervezetünk elég jelet ahhoz, hogy az alsó nyelőcsői izom zárjon, így a gyomorsav szabadon átjut a gyomorból a nyelőcsőbe, így alakul ki a gyomorégés. Ezt is a hasnyálmirigy enzim hiány okozza.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024