0

Hasnyálmirigy daganat

A hasnyálmirigy daganat időbeni észlelésében és az ezt követő kezelés hatékonyságában nagy szerepet játszik az időszakos hasi ultrahangvizsgálat. A legalább évenkénti, de 50 év felett akár félévenként ismétlődő szűrővizsgálat életmentő lehet, ugyanis amikor a jellegzetes tünetek megjelennek, és a beteg orvoshoz fordul, az általában már késő a gyógyulás szempontjából.

A leggyakoribb és legkíméletlenebb hasnyálmirigy daganat az adenokarcióma, amely a mirigy fővezetékében alakul ki, többnyire a fejrészben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legveszélyeztetettebbek az 50 éven felüli férfiak, különösen azok, akik rendszeresen dohányoznak és alkoholt fogyasztanak, valamint idült hasnyálmirigy gyulladásban szenvednek.

Hasnyálmirigy daganat

Hasnyálmirigy daganat

A hasnyálmirigy daganat erős, hátba sugárzó hasi fájdalommal, emésztési zavarokkal, étvágytalansággal, testsúlycsökkenéssel, puffadással vagy éppen sárgasággal hívja fel magára a figyelmet. Kezdetben a mirigy kivezető csöve, majd a közös epevezeték elzáródása miatt alakulnak ki az emésztési zavarok. Az emésztőenzimek nem jutnak a patkóbélbe, és a táplálék szinte emésztetlenül hagyja el a tápcsatornát, az epevezeték elzáródása pedig sárgaságot eredményez.

A diagnózis felállítása után – amennyiben nincsenek áttétek – a hasnyálmirigy daganat eltávolítása következik. Van, amikor a mirigy ép részét meghagyják, és azt a patkóbélbe szájaztatják be, sok esetben a szervet teljesen el kell távolítani a patkóbéllel együtt, a vékonybelet pedig a gyomorral illesztik össze. Az utóbbi esetben emésztőenzim és inzulinpótlásra lesz szükség.

 

  
Iktatva: Daganat, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024