0

Hasnyálmirigy biopszia

A biopszia görög eredetű kifejezés, mely a bios = élet, valamint az opsy = megjelenés részekből tevődik össze. Orvosi körökben használatos kifejezésről beszélhetünk a biopszia kapcsán, mely egy olyan eljárást jelöl, amely során a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el vizsgálat céljából. Ezeket a sejteket vagy szöveteket aztán mikroszkóp alatt vagy egyéb kémiai, biológiai úton vizsgálják.

A hasnyálmirigy biopszia tehát az az eljárás, amikor a hasnyálmirigyből emelnek ki sejteket vagy szöveteket vizsgálat céljából. Ez a művelet általában akkor fordul elő, amikor egy hasnyálmirigy betegség kialakulásának oka és pontos megjelenése körül kételyek merülnek fel, és nem egyértelműen eldönthető a betegség eredete vagy kiváltó tényezője.

Hasnyálmirigy biopszia

Hasnyálmirigy biopszia

A hasnyálmirigy biopszia eredményeiből például megállapítható az is, hogy egy hasnyálmirigy daganat jó- vagy rosszindulatú, s a különbségek is kimutathatóak lesznek a vizsgálat által a különböző daganattípusok között.

A hasnyálmirigy biopszia alkalmazásakor a mintául vett sejteket vagy szöveteket alapos vizsgálatoknak kell alávetni, s ezek széleit is alaposan meg kell vizsgálni, mivel ezek a betegség terjedését is megmutatják. Ha a mintának tiszta a széle, vagyis negatív, az azt jelenti, hogy a betegség nem terjed tovább, ha viszont a minta szélein elváltozásokat fedeznek fel, vagyis pozitív, akkor további vizsgálatokra lesz szükség. A hasnyálmirigy biopszia mintákat általában befestik, így egyszerűbb a betegség megállapítása.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Műtét Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024