0

Hasnyálmirigy adenocarcinoma

A hasnyálmirigy adenocarcinoma egy rosszindulatú hasnyálmirigy daganatfajta, amely általában a hasnyálmirigy feji részében képződik. Bár neve ismeretlennek tűnik, mégis igen gyakori betegségnek számít, ugyanis az elmúlt évben Európában 60 ezer új hasnyálmirigy adenocarcinoma esetet diagnosztizáltak. Legveszélyeztetettebbnek az idősebb generáció számít ebből a szempontból, ugyanis ez a daganattípus leggyakrabban 60-75 éves kor között alakul ki.

Ezen betegség kiváltó tényezője lehet a mértéktelen dohányzás, valamint a krónikus pancreatitis nevű betegség, amely akár 15-25-szörösére növelheti a hasnyálmirigy adenocarcinoma kialakulásának lehetőségét. Az időben diagnosztizált hasnyálmirigy adenocarcinoma műtéti beavatkozással bár nem maradéktalanul, de sikerrel visszaszorítható, s ez meghosszabbítja a páciens életét.

Hasnyálmirigy adenocarcinoma

Hasnyálmirigy adenocarcinoma

A későn diagnosztizált vagy nem megfelelően ellátott hasnyálmirigy adenocarcinoma általában halálos kimenetelű. Ha hirtelen és nagyfokú fogyás, állandósult hátba sugárzó fájdalom, illetve emésztési problémák merülnek fel, ajánlott minél előbb orvoshoz fordulni, ugyanis ezen tünetek a hasnyálmirigy adenocarcinoma kialakulását is jelezhetik. Ez a hasnyálmirigy daganat típus azonban mindenféle előjel nélkül is kialakulhat, s csak orvosi módszerekkel diagnosztizálható.

Hasnyálmirigy adenocarcinoma esetén elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, melyet műtéti utókezelés követ a szövődmények kialakulásának elkerülése végett. Természetesen a páciens életkorától, egészségi állapotától és a kialakult daganat súlyosságától függ a műtéti beavatkozás is, melyet számos egészségi és kockázati tényezőt felmérő vizsgálat előz meg.

  
Iktatva: Daganat, Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024