0

Hasnyálmirigy ödéma

A hasnyálmirigy ödéma tulajdonképpen a hasnyálmirigy gyulladásának egyik fajtájára utaló elnevezés. Ilyenkor a sejtek között lényegesen megnő a folyadékmennyiség. Ennek számos oka ismeretes: a túlzott alkoholfogyasztás, a kevés vagy igen magas fehérjebevitel, a vérnyomás emelkedése, és még sorolhatnánk.

A hasnyálmirigy ödéma erős fájdalommal jár, amely a legtöbb esetben a szegycsont alatti vonalban kezdődik, s rendszerint átsugárzik a hátba, illetve a derékba. A fájdalom napokig is tart és fokozatosan erősödik. Ilyen esetekben a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak, ezért amint lehet, szakemberhez kell fordulni. Emellett olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a láz, hányinger, hányás, illetve sárgaság is előfordulhat. Ha észrevesszük, hogy valaki ilyen fájdalmakkal küzd, akkor próbáljuk meg felültetni, ez ugyanis valamelyest enyhítheti a fájdalmat.

Hasnyálmirigy ödéma

Hasnyálmirigy ödéma

A hasnyálmirigy ödéma kezelése több időt vesz igénybe, ugyanis a gyulladt szervet tehermentesíteni kell, hogy újra működőképes lehessen. Ilyenkor szigorú diétát kell követni, amely során kerülni kell a zsíros ételek fogyasztását, ügyelni kell a fehérjemennyiség-bevitelre. A kezelés során a pácienst intravénásan próbálják megerősíteni, ilyenkor pótolják a folyadékmennyiséget, az elektrolitot, valamint fájdalomcsillapítás is szükséges.

Ha a hasnyálmirigy ödéma hátterében epekövesség áll, akkor annak eltávolítása indokolt. A következő teakeverék szintén enyhíti a gyulladást:15 dkg kapor, 10 dkg galoganyaág-vég, 15 dkg borsmenta, 5 dkg kamilla és ugyanannyi jázmin.

  
Iktatva: Gyulladás, Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024