0

A hasnyálmirigy váladéka

A hasnyálmirigy váladékának igencsak fontos szerepe van abban, hogy az emésztés teljes legyen. A hasnyálmirigy felelős az emésztőenzimek termeléséért, ami később lebontja a zsírokat, a cukrot és a szénhidrátokat. Ezek az enzimek nagyon hatékonyak, és ezt tartalmazza a hasnyálmirigy váladék is.

A hasnyálmirigy váladékban emésztőenzimek és egy olyan anyag van, amely késlelteti ezek aktiválódását. Ez azért kulcsfontosságú, mert ha az enzimek helyben aktiválódnak, lebontják a hasnyálmirigy sejtjeit, ami majd a hasnyálmirigy csökkent működéséhez vezet. Ha ez bekövetkezik, olyan betegségekkel kell szembenéznünk, mint a cukorbetegség vagy immunrendszeri és emésztőrendszeri problémák.

Hasnyálmirigy váladéka

Hasnyálmirigy váladéka

A hasnyálmirigy váladék a hasnyálmirigy vezetéken keresztül jut a nyombélbe, ahol az enzimek elvégzik fontos feladatukat. Amennyiben a hasnyálmirigy vezeték elzáródik, súlyos problémákat vonhat maga után, hisz így az enzimek helyben aktiválódnak majd. Ha az enzimek elkezdik lebontani a hasnyálmirigy sejtjeit, az nagyon nagy fájdalommal jár, és akut hasnyálmirigy gyulladáshoz vezet.

Azért, hogy a hasnyálmirigy váladéka akadálymentesen eljusson a nyombélbe, ezzel pedig normális emésztésünk legyen, mi is sokat tehetünk. A rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás bizonyos idő után képes olyan károsodásokat okozni a hasnyálmirigy vezetékben, melyek megakadályozzák a váladék továbbjutását. Ennek érdekében figyeljünk oda az étrendünkre, és ne váljunk rendszeres alkoholfogyasztóvá.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024