0

A hasnyálmirigy termeli az enzimeket

A hasnyálmirigy a gyomor mögött helyezkedik el és a legfontosabb mirigyünk. Enélkül a mirigy nélkül nem tudnánk élni. A hasnyálmirigy termeli a két legfontosabb enzimet: az egyik az emésztőenzim, a másik pedig az inzulin. Mind a kettő nagyon fontos, hogy a tápanyagok felszívódhassanak.

A hasnyálmirigy termeli tehát az emésztőenzimet. Ez az enzim segít, hogy a gyomorban lévő tápanyagok fel tudjanak szívódni. Segít abban, hogy a szervezetünkbe bevitt élelem feldolgozásra kerüljön, valamint hogy kiválasztódjanak a hasznos vitaminok és ásványi anyagok. Ha nincs kellő mennyiségű enzim, vagy nem jól végzik a dolgukat, akkor alakulhat ki a puffadás vagy a hasmenés.

Hasnyálmirigy termeli

Hasnyálmirigy termeli

A hasnyálmirigy termeli ezen kívül még az inzulint. Ennek megléte segít abban, hogy az izomsejtek, a máj és a zsírsejtek hasznosítani tudják a glükózt. Azonkívül az inzulin normalizálja a vércukorszintet is. Ezért van az, hogy aki cukorbeteg, annak az inzulinháztartásával van probléma. Van olyan eset is, amikor a hasnyálmirigy nem termel, vagy épp nagy mennyiségben termeli az inzulint. Mint a két eset orvosi kezelést igényel.

A hasnyálmirigyünket segíteni kell, hogy rendesen tudjon működni, hisz a hasnyálmirigy termeli azokat az enzimeket, amik nélkül nem lennénk képesek élni, hisz létfontosságú úgy az emésztésben, mint a szénhidrát feldolgozásában.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024