0

A hasnyálmirigy rákos megbetegedése

Napjainkban sajnos egyre több a diagnosztizált hasnyálmirigyrák. A genetikai tényezők mellett az alkoholizmus az egyik fő okozója a betegségnek, ezek mellett a dohányzás is felmerül, mint kiváltó tényező. Bár a rákos betegségek közül az egyik legritkább, ez a kór az egyik legsúlyosabb, a túlélést tekintve pedig a legkevesebb reményre ad okot.

Általában későn diagnosztizálják, mert csak akkor okoz tüneteket, amikor a daganat már akkorára nőtt, hogy elzárja a mirigy kivezető csövét, vagy nyomást gyakorol a környező idegdúcokra. A hasnyálmirigyrák ekkorra már áttéteket is képez, és elzárhatja a vékonybél felső részét, súlyos emésztési zavarokat okozva ezzel.

Hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigyrák

A gyomor mögött, a hátba sugárzó hasi fájdalom, hirtelen bekövetkező nagyarányú testsúlycsökkenés, a sárgaság vagy a hirtelen fellépő, hasfájással járó cukorbetegség mind-mind okot adhat az aggodalomra, és szükségessé teszi a hasnyálmirigyrák feltérképezésére szolgáló vizsgálatokat.

A hasnyálmirigyrák kimutatható a modern képalkotó vizsgálati módszerekkel. Ide tartozik a computer tomográf (CT), a mágneses rezonanciás vizsgálat (MR) vagy az Endoszkópos retrográd koleciszto-pankreatográfia (ERCP), ezek mellett a laboratóriumi vérvizsgálat is meg tudja erősíteni az orvost a helyes diagnózis felállításában. Az esetek többségében nem várható gyógyulás – kivétel ha más hasi szerv vizsgálatakor véletlenszerűen fény derül a rákra -, a szerv nem képes regenerálódni, a műtét vagy más beavatkozás csak időnyerésre és a tünetek csökkentésére szolgálnak.

 

 

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigyrák Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024