0

A hasnyálmirigy rák öröklődése

Hazánkban a hasnyálmirigy rák követeli a legtöbb halálos áldozatot. Ezért nem a gyógyítási folyamat a felelős, hanem elsősorban az, hogy a tünetek csak későre jelentkeznek. Épp ezért van az, hogy amire a beteg szakorvoshoz kerül, már legtöbbször áttétek is vannak. Ebben az esetben sokkal kisebb a gyógyulás esélye. A hasnyálmirigy rák öröklődése nagyon csekély. Az esetek 5-10 százalékára vezethető vissza az öröklődés.

 A hasnyálmirigy rák öröklődése bár nem számottevő, genetikai úton visszavezethető. Az esetek nagy részében nem az első leszármazott viszi tovább, hanem csak a második vagy harmadik. Genetikusok fedezték fel, hogy a csak egy ágon hozott hajlam még nem elegendő a rák kialakulásához: vagy a másik szülői ágon is kell lennie hibás génnek, vagy pedig olyan hatás kell érje az érintettet, ami arra ösztönzi, hogy a rák kialakuljon.

Hasnyálmirigy rák öröklődése

Hasnyálmirigy rák öröklődése

Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy a hasnyálmirigy rák öröklődése nem védhető ki. Tudatosan, odafigyelve, valamint a rendszeres szűrés segítségével azonban elkerülhetőek a súlyos esetek vagy az áttétek.

A hasnyálmirigy rák öröklődése nem elegendő ahhoz, hogy bármiféle megelőző műtétet hajtsanak végre. Fontos lenne, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy attól, hogy egy közeli hozzátartozónk hasnyálmirigy rákban szenvedett, nagyon kicsi az esélyünk arra, hogy nálunk is kialakuljon. Saját magunk megnyugtatására végeztessünk időnként teljes kivizsgálást.

  
Iktatva: Hasnyálmirigyrák Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024