0

A hasnyálmirigy mérete

A hasnyálmirigy optimális mérete 15-25 cm hosszú, 6 cm magas és 2 cm vastag. Ha a hasnyálmirigy mérete megváltozik, az betegségre utalhat. A leggyakoribb elváltozást az 1-es típusú cukorbetegség okozza, hisz a hasnyálmirigynek van nagy szerepe az inzulin termelésében. Ebben az esetben gyógyszeres kezelés javasolt, viszont a hasnyálmirigy gyulladás is hatással lehet a hasnyálmirigy méretének megváltozására.

A hasnyálmirigy méretét a hasnyálmirigy gyulladás is befolyásolja. A gyulladás a férfiaknál kétszer olyan gyakori, mint a nőknél, s ez az alkoholfogyasztásnak tudható be. A túlzott alkoholfogyasztás okozta hasnyálmirigy gyulladás azon kívül, hogy a hasnyálmirigy méretére is hatással van, okozhat bevérzést, elviselhetetlen fájdalmat és cisztát is.

Hasnyálmirigy mérete

Hasnyálmirigy mérete

 A hasnyálmirigy méretének megváltozása daganatra is utalhat. Ez nagyon súlyos, mivel a hasnyálmirigy daganatnak nincsenek korai tünetei, így a beteg csak az utolsó stádiumban észleli, hogy valami nincs rendben, és ekkor rendszerint már túl késő. Gyakran képez áttétet, de ha ez nem következik be, a műtéti beavatkozás is sok problémát okoz majd.

A hasnyálmirigy megbetegedések nagyon veszélyesek. Ha a hasnyálmirigy mérete megváltozik, az betegségre utalhat, tehát érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, és rendszeresen kontrollra járni, hogy megelőzhessük a további komplikációkat. A hasnyálmirigy megbetegedések nagyon gyakoriak, és nagyon sok problémát okozhatnak.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024