0

A hasnyálmirigy laborvizsgálata

A hasnyálmirigy laborvizsgálata során két fontos enzimet, a lipázt és az amilázt mérik meg. Az amiláz cukorbontó enzim, ehhez vízre, klórra, valamint kalciumra van szüksége. Több létfontosságú szervben is megtalálható, éppen emiatt az emelkedett amiláz-szint nem utal közvetlenül hasnyálmirigy gyulladásra. Az amiláz szint normálisnak tekinthető, ha 100 U/L alatti értéket mutat.

Erre a hasnyálmirigy laborvizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni, az italfogyasztás azonban nem ajánlott. Ilyenkor végezhetnek vizelet-, valamint vérvizsgálatot. A vizeletben több ideig marad emelkedett az enzimszint. Ezzel nemcsak a hasnyálmirigy gyulladása mutatható ki, hanem több más betegség is.

Hasnyálmirigy laborvizsgálata

Hasnyálmirigy laborvizsgálata

A hasnyálmirigy laborvizsgálatakor megmérik a lipáz szintet, amely még hatékonyabban kimutatja a hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedését. Itt a lipáz enzimek vérszintjét mérik meg. Ennek normális értéke 70 U/L alatt található. A vizsgálatra, az amiláz szint-méréssel ellentétben, éhgyomorral kell érkezni, különben a vizsgálat eredménye pontatlan lehet. A vizsgálatot érdemes elvégezni, mivel ezzel kiszűrhető a hasnyálmirigy gyulladása mellett a veseelégtelenség, a hasnyálmirigy tumor stb. A lipáz enzimek szintje magasabb lehet hashártyagyulladás, illetve bélelzáródás esetén is.

A hasnyálmirigy problémák esetén javallott elkerülni a zsíros, fűszeres és tápanyagszegény ételeket, viszont javallott a paradicsom és a borsmenta-, kamilla- valamint a jázmintea fogyasztása. Ezeket kb. 3 hétig rendszeresen fogyasszuk.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024