0

A hasnyálmirigy, lép és gyomor kapcsolata

A hasnyálmirigy, latin nevén pancreas, olyan külső (exokrin) elválasztású mirigy, amely egyben belső (endokrin) elválasztású is. Külső elválasztású mirigy mivoltából adódóan a pancreas az általa termelt hasnyálmirigy nedv segítségével azokat a tápanyagokat bontja le, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez (fehérjék, vitaminok, lipidek stb.). Belső elválasztású mirigy tulajdonságából fakadóan a hasnyálmirigy számos létfontosságú hormont termel, mint amilyen az inzulin, amely az emberi szervezet vércukorszintjének megfelelő szinten tartásáért felelős.

A hasnyálmirigy összeköttetésben van a léppel, amelynek fő feladata, hogy kiszűrje a vérből az elhalt vérsejteket és a véráramba nem illő idegen anyagokat, továbbá vérraktár funkciót is betölt. Emellett a lép az a szervünk, amely irányítja szervezetünket a vírusok elleni immunitásban, és fontos szerepet játszik a különböző immunanyagok termelésében is.

Hasnyálmirigy lép

Hasnyálmirigy lép

A hasnyálmirigy nemcsak a léppel, hanem a gyomorral is összeköttetésben van, s a hasnyálmirigy-lép-gyomor körébe tartozó szervek megbetegedéseit az alábbi tünetek jelezhetik: túlzott soványság vagy elhízás, túlzott nyálképződés, gyakori vizelés éjjel, nőknél rendszertelen menstruáció, végtagok elgyengülése, fáradtság, levertség, a nyirokmirigy környékén jelentkező fájdalom, duzzadt mellek, gyakori hányinger, hormonzavarok.

Ha huzamosabb ideig tapasztaljuk magunkon a fent említett tünetek valamelyiket vagy akár többet is közülük, forduljunk minél előbb orvoshoz, hiszen a hasnyálmirigy, lép és a gyomor olyan létfontosságú szervek, melyek megbetegedése vagy működésüknek leállása a legsúlyosabb következményeket is maguk után vonhatják.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024