0

A hasnyálmirigy feladatai

A hasnyálmirigy egy igen kis szerv a hasüregben, működése mégis elengedhetetlenül fontos szervezetünk számára. Mind külső, mind belső elválasztású mirigyként funkcionál. A hasnyálmirigy feladatai közé tartozik, külső elválasztású mirigyként a táplálék feldolgozása és lebontása. A benne lévő enzim a fehérjéket, cukrokat és zsírokat bontja le. Belső elválasztású funkcióját tekintve viszont olyan elengedhetetlen fontosságú hormonokat termel, mint az inzulin, a glukagon és a szomatosztatin.

Ahhoz, hogy a hasnyálmirigy feladatait maradéktalanul el tudja látni, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit és mennyit eszünk illetve iszunk meg. A hasnyálmirigy két legnagyobb ellensége az alkohol és a cigaretta, de ugyanígy ide lehet sorolni a koffein romboló hatását is. Ha csak tehetjük, próbáljuk meg elkerülni ezeket a káros dolgokat.

Hasnyálmirigy feladatai

Hasnyálmirigy feladatai

A hasnyálmirigy feladatai közé tartozik belső elválasztású mirigyként egy igen fontos hormon, az inzulin termelése. Ha az inzulintermelés nem működik megfelelően, cukorbetegség alakul ki a legtöbb embernél, és sajnos manapság egyre többen szenvednek ebben a betegségben a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életforma miatt.

Ahhoz tehát, hogy a hasnyálmirigy feladatait el tudja látni, figyeljünk oda, hogy mit viszünk be szervezetünkbe, illetve próbáljuk meg kiiktatni életünkből a káros anyagokat, ugyanakkor figyeljünk oda a rendszeres mozgásra is.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024