1

A hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése nem túl bonyolult, mégis nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünk szempontjából. Felépítését tekintve a hasnyálmirigy mirigyekből és szigetsejtekből épül fel. A mirigyek termelik az emésztőenzimeket, a szigetsejtek pedig a hormonokat, pontosabban az inzulint, a glukagont és a szomatosztatint.

A hasnyálmirigy felépítését és működését vizsgálva még azt mondhatjuk el, hogy egy kettős elválasztású mirigyről van szó. Külső elválasztású mirigyként enzimeket termel, s ezek olyan elemeket bontanak le, mint a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. Belső elválasztású mirigyként pedig hormonokat termel, melyek közül a legfontosabb az inzulin. Ez a hormon a vércukorszint csökkentésében játszik igen fontos szerepet, és nem megfelelő működése a cukorbetegség kialakulását vonja maga után.

Hasnyálmirigy felépítése és működése

Hasnyálmirigy felépítése és működése

A hasnyálmirigy felépítése és működése úgy tartható megfelelő szinten, ha odafigyelünk a megfelelő táplálkozásra és rendszeres testmozgásra, valamint kiiktatjuk a méreganyagokat életünkből, mint például a koffeint, a cigarettát és az alkoholt.

A hasnyálmirigy felépítésére és működésére leginkább veszélyt jelentő kockázati tényező az alkohol és a cigaretta. A túlzott alkoholfogyasztás nagymértékben növelheti a hasnyálmiriggyel kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát, továbbá az is bizonyított tény, hogy minden elszívott szál cigarettával arányosan növekszik a hasnyálmirigy betegségek kialakulásának valószínűsége.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás "A hasnyálmirigy felépítése és működése"

  1. Krnács Mercédesz szerint:

    Foglalkozik valaki ezzel az oldallal?

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024