0

A hasnyálmirigy enzimjei és azok szerepe

A hasnyálmirigyben minden olyan enzim megtalálható, amely az emésztéshez szükséges. Nélkülük nem menne végbe az emésztési folyamat, ugyanis ezek az enzimek bármilyen táplálékot és tápanyagot képesek lebontani. A hasnyálmirigy enzimjei kizárólag lúgos környezetben hatékonyak, amelyet a hasnyálmirigy biztosít számukra.

A hasnyálmirigy enzimjeit általában két nagy csoportra szokás osztani. Léteznek egyszerű és összetett enzimek. Az egyszerű enzimek nagyobb része egyszerű fehérjékből áll, amelyek katalizátorként felgyorsítják az emésztési folyamatot. Az összetett enzimeknek viszont szükségük van valamilyen mellékanyagra az emésztési folyamat elvégzéséhez. Ilyen mellékanyagok lehetnek a cink, fémionok, vitamincsoportok vagy egyéb szerves vegyületek, kivéve a fehérjéket.

Hasnyálmirigy enzimjei

Hasnyálmirigy enzimjei

A koenzimek nem fehérje természetűek, ezért többféle fehérjéhez kapcsolódhatnak, ezáltal új enzimeket hozva létre. Az eddig ismert adatok szerint több mint 700 új enzim jöhet létre a koenzimek kombinációiból. A kész működőképes enzimet holoenzimnek nevezzük, amelynek a fehérje részét apoenzimnek hívják, a nem fehérje része pedig, amely csak hozzá kapcsolódik, a koenzim. Ez a hasnyálmirigy enzimjeinek általános felépítése.

A hasnyálmirigy enzimjei nem csupán az emésztési folyamatban vesznek részt, hanem az építő folyamatokban és az immunrendszer működésében, erősítésében is azáltal, hogy elpusztítják a hasnyálmirigybe került baktériumokat és kórokozókat. Ezek a védő enzimek megtalálhatóak a testnyílásokban is, mint a szájban, az orrban, a nyálban, a könnyben, a légutakban stb.

 

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024