0

A hasnyálmirigy daganat lefolyása gyors folyamat

A hasnyálmirigy daganatos megbetegedése korai időszakban nehezen észlelhető, mivel olyan tünetegyüttes jelentkezik, amely számos más megbetegedés alkalmával is jelentkezhet. Ezek a tünetek a hasmenés, a hányinger, a hirtelen fogyás, illetve a fokozott étvágyvesztés. Éppen ezért a hasnyálmirigy daganatos megbetegedése a legtöbb esetben csak a késői stádiumokban fedezhető fel. A hasnyálmirigy daganat lefolyása nagyon gyors, és a diagnosztizálást követően kb. 5 év a túlélési idő. Mivel a betegség nem gyógyítható, az orvostudomány mai állása szerint mindössze élethosszabbító beavatkozásokra van lehetőség az ebben szenvedőknek.

Hasnyálmirigy daganat lefolyása

Hasnyálmirigy daganat lefolyása

A hasnyálmirigy daganat lefolyása meglepően gyors folyamat, viszont kialakulása igen lassú és alattomos, mivel a tünetek nem árulkodnak a betegség jelentkezéséről. A rákos megbetegedés leggyakrabban a hasnyálmirigy feji részéből indul ki. A tünetek többnyire akkor észlelhetők, amikor a daganat a növekedés során elzárja a hasnyálmirigy kivezető csövét és a szomszédságában lévő közös epevezetéket is. Az elzáródás miatt az epe valamint az emésztőenzimeket tartalmazó hasnyálmirigynedv képtelen eljutni a vékonybélbe. Ezáltal, a fentebb említett tünetek mellett, kialakulhatnak sárgaságra utaló jelek is. Ha a betegség a hasnyálmirigy testi vagy farki részéből indul, akkor a sárgaság tüneteit nem tapasztalja a beteg.

A hasnyálmirigy daganat lefolyására azért is jellemző a gyors terjedés, mivel megtámadja a szomszédos szerveket, nyirokcsomókat.

Tehát mivel a hasnyálmirigy daganat gyors lefolyású, ajánlott a gyakori orvosi ellenőrzés.

 

  
Iktatva: Daganat, Hasnyálmirigy Címkék: 

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024