0

A hasnyálmirigy alkohol hatására begyulladhat

A hasnyálmirigy igen kicsi, mégis létfontosságú szervünk. Szerepe van a külső és a belső elválasztásban is. Funkcióihoz tartozik többek között, hogy olyan emésztőnedveket állít elő, melyek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontásához szükséges enzimeket termelnek. A hasnyálmirigy, alkohol hatására bizony gyakran megbetegszik, mely kihat egész szervezetünkre.

A hasnyálmirigy alkohol hatására általában begyullad, és ilyenkor az itt termelődött emésztő enzimek nem a megszokott úton távoznak szervezetünkből, hanem helyben aktiválódnak, károsítva ezzel saját szöveteiket.

Hasnyálmirigy alkohol

Hasnyálmirigy alkohol

Ha a hasnyálmirigy alkohol fogyasztás miatt betegszik meg, rögtön forduljunk orvoshoz. Tudnunk kell, hogy a hasnyálmirigy-gyulladás leggyakoribb oka az epekő-betegség mellett a mértéktelen alkoholfogyasztás lehet, ezért vigyázzunk arra, hogy mit és mennyit iszunk.

Ha a hasnyálmirigy alkohol következtében begyullad, nemcsak azon a területen érzékeljük majd a bajt, ahol megtalálható ez a szervünk, hanem a gyulladás kihat más, létfontosságú szerveinkre is. Elváltozások, fájdalmak merülhetnek fel a gyulladás következtében a mellkasban, a szív normál működése is veszélybe kerülhet, valamint légzési rendellenességek is felüthetik a fejüket, továbbá sok más károsító tényező, melyek együttes hatása akár vérkeringési sokk kialakulását is okozhatja. Fontos itt megemlíteni azt, hogy a gyakori dohányzás is nagymértékben károsíthatja hasnyálmirigyünket, nemcsak a túlzott alkoholfogyasztás. A dohányzás hatására a hasnyálmirigy akár el is rákosodhat, ezért, ha láncdohányosok vagyunk, érdemes minél több alkalommal szűrővizsgálatra járni.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024