0

A hasnyálmirigy adenoma jóindulatú daganat

A hasnyálmirigy adenoma egy a hasnyálmirigy jóindulatú daganatai közül. A hasnyálmirigy daganatai általában rosszindulatúak, melyek gyorsan terjeszkednek. A véráramom keresztül hamar eljutnak a szervezet távolabbi részeibe is, ahol áttéteket alakítanak ki. Az áttétek leggyakrabban a csontokban, a májban és a tüdőben jelennek meg. Nagyon ritka az, hogy a hasnyálmirigy jóindulatú daganatot, adenomát hozzon létre.

Ha mégis hasnyálmirigy adenoma vagy egyéb jóindulatú daganat keletkezik a hasnyálmirigyben, elengedhetetlen a gyors sebészi, műtéti beavatkozás, ugyanis fennáll annak az esélye, hogy a jóindulatú daganat rosszindulatúvá alakuljon át. Rendszeres szűrésekre kell járni ahhoz, hogy időben felismerhető legyen a hasnyálmirigy daganat.

Hasnyálmirigy adenoma

Hasnyálmirigy adenoma

A páciensek jelentős hányadánál csak a betegség előrehaladott stádiumában ismerik fel a hasnyálmirigy daganatot, amikor már nincs sok remény a tumor teljes mértékű eltávolítására és a felépülés elnyerésére. Sok olyan esetről számolhat be az orvostudomány, melyekben először hasnyálmirigy adenoma alakult ki, és a páciens teljesen felépülhetett volna, viszont a kései diagnosztizálás miatt az adenoma rosszindulatú daganattá alakult, és a páciens életét vesztette.

A hasnyálmirigy adenoma ugyanúgy, mint a többi hasnyálmirigy daganat, a kezdeti stádiumban teljesen tünetmentes, viszont egyes jelekből felismerhető, mint például a gyakori has környéki fájdalom, emésztési problémák, puffadás, jelentős súlyvesztés, étvágytalanság, fáradtság, levertség, erőtlenség, a vizelet sötétebbé válása, sárgaság, leromlott fizikai állapot stb.

 

  
Iktatva: Daganat, Hasnyálmirigy Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024