0

A hasnyálmirigy önemésztése

A hasnyálmirigy megbetegedése komoly károkat okozhat szervezetünkben, mivel olyan létfontosságú funkciókat lát el, mint az emésztőenzimek termelése, valamint a hormontermelés. Ettől függ a szervezet szénhidrát-háztartásának egyensúlya, a cukrok, zsírok és fehérjék lebontása az emésztőenzimek segítségével. A hasnyálmirigy önemésztő mechanizmusa akkor jelentkezik, amikor a hasnyálmirigy vezeték elzáródik, és a hasnyálmirigy megtelik aktiválódott enzimekkel. Ezek az enzimek elkezdik emészteni a hasnyálmirigyet.

A hasnyálmirigy önemésztése erős fájdalomérzettel, hányingerrel jár együtt. Ilyen jellegű probléma esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a kezelés elhanyagolása akár elhalálozáshoz is vezethet. Rendszeres kezeléssel azonban gyógyítható.

Hasnyálmirigy önemésztése

Hasnyálmirigy önemésztése

A hasnyálmirigy önemésztéséhez vezethet a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, illetve a mértéktelen kávéfogyasztás. A hasnyálmirigy másik nagy ellensége a nem megfelelő mennyiségű fehérjebevitel, azaz a túl kevés illetve túl sok fehérje is vezethet hasnyálmirigy gyulladáshoz.

Abban az esetben, ha hasnyálmirigy gyulladás esetén nem tudjuk azonnal kikérni szakember segítségét, akkor a fájdalmat enyhíthetjük valamilyen szinten házi praktikákkal is. A leginkább javallott ilyenkor a kurkuma fogyasztása. Ez a különleges növény ugyanis nemcsak fájdalomcsillapító, de erős gyulladáscsökkentő hatással is bír. Egy másik, talán könnyebben is beszerezhető gyógyír a paradicsom. A paradicsom a legfrissebb kutatások szerint a benne található likopinnak köszönhetően segít megelőzni a hasnyálmirigy-gyulladást, valamint a rákos megbetegedésekkel szemben is hatékony védelmet biztosít.

  
Iktatva: Hasnyálmirigy, Működése Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Hasnyálmirigy 2024